Františku Filipovskému soudruzi zakázali setkání s Louisem de Funèsem. Četníka ze Saint Tropez nepustili přes hranice

František Filipovský se mohl setkat s Louisem de Funèsem – kdyby to soudruzi dovolili...
Foto: Wikimedia cmmons, archiv ND, CC-BY-SA-4.0
Zobrazit fotogalerii (3)
František Filipovský se mohl setkat s Louisem de Funèsem – kdyby to soudruzi dovolili...
zajímavost

František Filipovský byl nejen vynikající herec, ale také dabér. Jeho neobyčejné kvality ocenil i sám francouzský herec Louis de Funès, jehož hlasem v Československu přeloučský rodák byl. Funèsův obdiv k dabérovi ze socialistické středoevropské země byl dokonce tak velký, že se jednou dokonce rozhodl zajet za ním na návštěvu. Zapomněl ale, že tu vládnou komunisté... 

reklama

František Filipovský nadaboval desítky filmů, v nichž tento – i v tehdejším Československu oblíbený – francouzský herec exceloval. Ztřeštěné komedie bavily zaplněná kina a nikdo si ani nechtěl představit, že by Louis de Funès promlouval jiným hlasem, než jaký mu propůjčil právě František Filipovský, který se dokázal geniálně vcítit do charakteru Funèsových postav. A to ocenil i sám Funès, který si velmi zakládal na precizní práci a svoje filmy rád dotahoval do dokonalosti. Známá jsou vyprávění o tom, jak třeba i několikrát z vlastní vůle trval na přetočení některých scén, které mu stále ještě nepřipadaly úplně bez chybičky. 

Nečekané ocenění pro Filipovského

O to vzácnější pak byla pochvala a ocenění, kterého se dostalo českému dabérovi Františku Filipovskému. Louis de Funès byl mimo jiné známý i tím, že si nechával vyhledávat a pouštět svoje filmy v cizím dabingu, aby se ujistil, že jeho výkon a kvalita jeho díla nijak (alespoň ne výrazně) neutrpěla. Mezi všemi cizojazyčnými podobami četnické série mu tehdy doslova vyrazil dech český dabing, o který se postaral právě geniální přeloučský rodák František Filipovský. Neváhal tedy, sedl ke stolu a napsal osobní děkovný dopis. Když taková vzácnost do schránky v Československu přišla, zůstal dabér doslova v šoku. 

Komunisté ho rádi viděli, ale jen na plátně

Kdyby režim dovolil, plánoval Louis de Funès dokonce i další krok. Přál si totiž potkat se s jeho socialistickým hlasem osobně. Ideální příležitost by k tomu bývala byla v době, kdy v tehdejším západním Německu natáčel další ze svých filmů. Světoznámý herec, zvyklý pohybovat se mezi státy poměrně svobodně, vyjádřil přání zajet na otočku do Československa a podat si se svým zdejším alter egem ruku. Jenomže to by se to nesměli dozvědět vládnoucí komunisté, kterým se takový nápad opravdu, ale opravdu nelíbil. A tak ze setkání, které se mohlo stát doslova ikonickým, nakonec – jistě k nelibosti a zklamání obou herců – nebylo bohužel nic. 

Hercem se málem nestal

František Filipovský byl ale kromě úžasného dabéra také vynikajícím hercem. Stal se jím i přes problémy, kterými si musel v mládí projít, když mu v době středoškolských studií zemřel otec. Zdálo se, že cesta k uměleckému životu je uzavřena a nezbývá nic jiného, než se živit celkem běžným způsobem. Po nějakou dobu tomu také tak bylo. Na divadlo, tehdy ochotnické, mu zbýval čas jen po práci v kanceláři. 

Z Přelouče do Osvobozeného divadla

Talent Františka Filipovského byl ale tak velký, že si našel cestu na výsluní i přes všechny peripetie, které tomu předcházely. Hereckého koncertu v jeho podání si všimli pánové Jan Werich a Jiří Voskovec, a tak tehdy mladý, stále ještě teprve začínající herec putoval přímo do legendárního Osvobozeného divadla. Cesta k divadelní a brzy i filmové kariéře byla otevřena. Naštěstí pro Františka Filipovského i jeho diváky. 

Zdroj: stars24, ceskyrozhlas, wikipedie, csfd

KAM DÁL: Konec války: Japonský voják tomu nevěřil téměř třicet let, stálo to desítky životů.

reklama
#film #divadlo #socialismus #osobnost #František Filipovský #Louis de Funès #četník herec

To nejzajímavější do Vašeho e-mailu

reklama
Máte zajímavou informaci? Chcete spolupracovat?
Kontaktujte šéfredaktora Martina Chalupu: chalupa@ctidoma.cz

© Centa, a.s.
Jakékoli použití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího užití a zpřístupňování textových či obrazových materiálů bez písemného souhlasu společnosti Centa,a.s. je zakázáno. Čtenář svým přihlášením do jakékoli soutěže na našem webu dává souhlas s tím, že v případě, že se stane výhercem této soutěže, může být jeho jméno na webu publikováno. Centa, a.s. využívala licenci ČTK a využívá fotografie z Depositphotos.