Miroslav Horníček: Je těžké být debilem, protože konkurence je veliká aneb vzpomínka na velikána českého humoru

Miroslav Horníček patří mezi největší legendy českého humoru

Dva čeští velikání na jednom místě? Ve Strži u Dobříše od minulého týdne realitou. V místním Památníku Karla Čapka zpřístupnili veřejnosti velkou výstavu, která vzdává hold u příležitosti 100. výročí narození herce a autora, legendárnímu Miroslavu Horníčkovi. K vidění bude až do konce prázdnin.

reklama

Pocit spřízněnosti s jedním z největších českých bavičů byl hlavním popudem k uspořádání této výstavy. Moudrý, inteligentní a laskavý humor Miroslava Horníčka byl, je a bude zkrátka nezapomenutelným. "Lidí jako právě Karel Čapek nebo Miroslav Horníček, kteří v člověku uměli probudit to dobré, bude vždy jako šafránu. I proto sem tato výstava patří," říká ředitelka Památníku Karla Čapka Kristýna Váňová. Ostatně, jak říkal sám Horníček: Smích je jediný způsob, jak propašovat mládí do pozdního věku.

Nejslavnější citáty Miroslava Horníčka:
- „Moudrost nepřichází vždy s věkem. Někdy věk přichází sám.“ 
- „Je těžké být debilem, protože konkurence je veliká.“ 
- „Člověk, který se směje, je jako baterka, která se nabíjí.“ 
- „Život začíná, když chcípne pes a děti vypadnou z domu.“ 
- „Co že je dobré manželství? Když ti dva po deseti, dvaceti…letech dovedou prožít týden   
   vytrvalého deště v hotelovém pokoji a sedmého dne z něj vyjdou oba živí.“

Výstava je v Památníku Karla Čapka na Strži u Dobříše umístěna v dolní části budovy. Návštěvníci se mohou ale setkat s Miroslavem Horníčkem už při samotném příchodu na místní zahradě. Alespoň tedy s jeho výroky a citáty. Ty jsou totiž rozvěšeny po celé zahradě a ještě před samotným příchodem do budovy návštěvníky jistě pobaví.

Na výstavě nechybí Horníčkovo křeslo nebo psací stroj 

V samotné expozici se pak zájemci setkají s mnoha předměty, které komik užíval. Nechybí ani Horníčkovo typické křeslo, psací stroj nebo klobouk. Ty byly použity mj. i v populárních Hovorech H. K vidění jsou i fotografie či krátké dokumentární filmy, které pomohou návštěvníkům nakouknout do Horníčkova bytu. Expozice obsahuje též unikáty v podobě kreseb od Jiřího Šlitra, knihy s věnováním od další české legendy - Jana Wericha nebo dopis od Jiřího Suchého, ve kterém na Miroslava Horníčka vzpomíná jako na dlouholetého přítele i tvůrčího partnera.

Expozice Památníku Karla Čapka byla v bývalém letním sídle spisovatele poprvé otevřena před 11 lety.

Po prázdninách na Horníčka i do Kladna

Na Strži u Dobříše je možné navštívit výstavu do konce srpna, poté se na zhruba měsíc přesune do další středočeské destinace - Kladna, konkrétně do místní vědecké knihovny. 

Už v závěru dubna proběhlo na Strži slavnostní otevření nově upravené stálé expozice o životě a díle Karla Čapka. Kromě ní mohou diváci také navštívit např. Čapkovu naučnou stezku.

Památník je otevřen denně kromě pondělí od 9,00 do 17,00 hodin, a to až do října.

reklama
#výstava #vzpomínky #Miroslav Horníček #Památník Karla Čapka #velikán #humor

To nejzajímavější do Vašeho e-mailu

reklama
Máte zajímavou informaci? Chcete spolupracovat?
Kontaktujte šéfredaktora Martina Chalupu: chalupa@ctidoma.cz

© Centa, a.s.
Jakékoli použití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího užití a zpřístupňování textových či obrazových materiálů bez písemného souhlasu společnosti Centa,a.s. je zakázáno. Čtenář svým přihlášením do jakékoli soutěže na našem webu dává souhlas s tím, že v případě, že se stane výhercem této soutěže, může být jeho jméno na webu publikováno. Centa, a.s. využívala licenci ČTK a využívá fotografie z Depositphotos.