Princ Philip, vévoda z Edinburghu: Milovník rychlé jízdy s vytříbeným humorem a slabostí pro krásné ženy

Princ Philip, vévoda z Edinburghu, má vytříbený humor
Foto: commons.wikimedia.org
Zobrazit fotogalerii (3)
Princ Philip, vévoda z Edinburghu, má vytříbený humor

Jeho královská Výsost princ Philip, vévoda z Edinburghu, je manželem královny Alžběty II., nejdéle sloužícím manželským partnerem v historii britských panovníků. Muž s význačným ostrovtipem a velký obdivovatel ženské krásy. Princ Philip se před dvěma lety stáhnul z veřejného života kvůli zhoršujícímu se zdraví, ale do starého železa rozhodně nepatří. 

reklama

Princ Philip, vévoda z Edinburghu, se narodil v roce 1921 na řeckém ostrově Korfu. Před svatbou s Alžbětou II. nosil Philip titul princ řecký a dánský. Jeho otec byl synem řeckého krále Jiřího I. a matka princezna Alice z Battenbergu. V roce 1992 byl společně s otcem zbaven řeckého občanství. Během druhé světové války se v osmnácti letech přidal k námořnictvu a bojoval proti nacistům. 

Láska na první pohled 

Princ Philip se poznal s Alžbětou II. již v roce 1934. Philipovi bylo tehdy třináct let a Alžbětě osm. V roce 1939 si začali dopisovat a údajně to měla být láska na první pohled. 

Během druhé světové války se nemohli vidět, ale nezanevřeli na sebe. Říká se, že Alžbětu dostal Philip svým pověstným humorem. Po válce si začali opět psát a v roce 1946 Philip požádal Alžbětu II. o ruku. Svatba se konala 20. listopadu 1947 ve Westminsterském opatství. Krátce po svatbě se jim narodil první syn, princ Charles.

Už v roce 1950 se princezna Alžběta II. a princ Philip těšili z příchodu na svět jejich první dcery, princezny Anny. V roce 1951 Philip opouští námořnictvo a se svojí ženou princeznou Alžbětou II. se starají o nemocného krále, otce Alžběty II. krále Jiřího VI. V roce 1951 král Jiří VI. umírá, na trůn usedá princezna Alžběta II. a 3. června 1953 se stává královnou. 

Čtyři děti a slabost pro krásné ženy 

V roce 1960 se královskému páru narodil třetí potomek princ Andrew a o čtyři roky později v roce 1964  princ Edward. Královna Alžběta II. a její manžel vždy platili za vzor dokonalého páru. Nic na tom nezměnily ani klepy na počátku 60. let, kdy se spekulovalo o tom, že princ Philip projevuje některým ženám až příliš velkou náklonnost. 

V sedmdesátých letech se provdala jejich jediná dcera, princezna Anna, za Marka Phillipse. V roce 1981 se oženil princ Charles s Dianou Spencer. Následně se oženil i nejmladší princ Andrew. 

Devadesátá léta nebyla pro britskou královskou rodinu jednoduchá. Do této chvíle bylo naprosto neslýchané, aby se členové královské rodiny rozváděli. Princ Philip a královna Alžběta II. museli skousnout, že se všechny tři jejich provdané děti rozvedly. 

Po těžkých rozvodech následovala tragédie, která otřásla celým světem. Po smrti přincezny Diany se snažil co nejvíce podržet své vnuky prince Williama a prince Harryho. Byl jim oporou, vzorem a dědečkem se vším všudy. I tuto tragédii ale britská královská rodina zvládla s naprostou noblesou a úctou. V roce 2003 se podruhé oženil jejich prvorozený syn princ Charles. Vzal si přítelkyni Camillu Parker-Bowles.

Pověstný svým vytříbeným humorem 

Princ Philip, vévoda z Edinburghu je pověstný svým geniálním humorem, který není pro všechny. Někteří lidé si myslí, že občas překračuje hranice. Princ Philip je ale pro většinu ztělesněním typického britského humoru. 

K válečnému veteránovi, který přišel o obě nohy a místo nich měl protézu, řekl: „Aspoň máte tu výhodu, že si to můžete sundat a dát si místo toho třeba kolečka.“

K domorodci v Austrálii je se jednou vyjádřil slovy: „Pořád po sobě ještě házíte oštěpy?“ 

Princ Philip byl také milovníkem rychlé jízdy, ale po poslední nehodě, kdy poblíž venkovského sídla při nehodě zranil ženu, se vzdal řidičského průkazu. Čas od času však bývá spatřen, jak i v osmadevadesáti letech řídí auta alespoň v areálu rodinného sídla ve Windsoru.

reklama
#Princ Philip #život #humor #vévoda z Edinburghu

To nejzajímavější do Vašeho e-mailu

reklama
Máte zajímavou informaci? Chcete spolupracovat?
Kontaktujte šéfredaktora Martina Chalupu: chalupa@ctidoma.cz

© Centa, a.s.
Jakékoli použití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího užití a zpřístupňování textových či obrazových materiálů bez písemného souhlasu společnosti Centa,a.s. je zakázáno. Čtenář svým přihlášením do jakékoli soutěže na našem webu dává souhlas s tím, že v případě, že se stane výhercem této soutěže, může být jeho jméno na webu publikováno. Centa, a.s. využívala licenci ČTK a využívá fotografie z Depositphotos.