Prokletý Boris Rösner zemřel příliš brzy. Mohla za to prý zloba dávné hercovy příbuzné

Boris Rösner rodinnou kletbu nepřekonal, dostala i jeho
osobnost

Příběh rodu vynikajícího herce Borise Rösnera trochu připomíná pohádkový příběh, bohužel ale velmi smutný. Kletba, kterou na jeho muže uvalila zdrcená žena, jim nedovoluje dlouhý život. Žádný se nemá dožít vyššího věku než pouhých pětapadesáti let. Ani umělce, který by býval mohl ještě dlouhá desetiletí těšit diváky a učit nové herce, bohužel rodové prokletí neminulo. 

reklama

Pětapadesát let. Přesně tolik – lépe řečeno – tak málo bylo vyměřeno nejen samotnému Borisi Rösnerovi, ale i dalším členům jeho rodu po mnoho předchozích generací. Mohl za to, pokud budeme chtít věřit síle dávné kletby, rytíř Sixtus Rösner, jeden z hercových předků, kterému věrnost vlastní ženě nic moc neříkala. Pořídil si tedy milenku, jenomže ani v dávných časech nebylo snadné něco takového utajit, a tak se o jeho románku brzy dozvěděl manželčin bratr, Sixtův švagr. 

Nešťastná žena proklela celý rod

Ten se rozhodl svoji sestru pomstít, a tak nevěrníka vyzval na čestný souboj muže proti muži. Záletný Sixtus v boji na život a na smrt zvítězil a svého soupeře proklál mečem. Když se podváděná manželka dozvěděla, co se stalo a proč její bratr zemřel, vyslovila kletbu, která se nese celým rodem Rösnerů dodnes. Žádný z mužů ani tehdy žijících, a dokonce ani v dalších pokoleních se nemá dožít vyššího věku než její bratr v době své smrti. A tomu bylo právě pětapadesát let. 

Smrt viděl stále před sebou

Podíváme-li se hlouběji do historie této dříve šlechtické rodiny, zjistíme, že slova Sixtovy manželky měla bohužel patrně větší sílu, než bychom mohli s chladnou hlavou očekávat. Nenadálých úmrtí poměrně mladých mužů je v jeho minulosti víc než dost. A ti nejbližší z okolí samotného Borise Rösnera? Zatímco maminka mu zemřela v pouhých třiapadesáti letech, otec neměl ani tolik štěstí jako ona. Jeho život skončil ještě o plné čtyři roky dříve. Herec se tak poměrně často k rodinnému prokletí vyjadřoval a s předčasnou smrtí víceméně počítal, i když jistě doufal, že by to mohl být právě on, kdo tohle uřknutí překoná a veškerým obavám udělá pro další generace přítrž. Bohužel se to nepodařilo. 

Dostihla jej nemoc, nebo kletba? 

Přesně podle zmiňované kletby podlehl i Boris Rösner těžké nemoci právě v oněch pětapadesáti letech, tedy právě ve věku zavražděného bratra nešťastné Sixtovy manželky. V té době už ale bohužel několik let trpěl zdravotními problémy. Nejprve jim nechtěl věnovat žádnou velkou pozornost, ale když jej neustálá únava a později také neutišitelný kašel přece jen přivedly k lékaři, bylo pozdě. Diagnóza zněla jasně a neodvolatelně: rakovina plic, která později metastázovala i do páteře a jater. Dlouhé měsíce tak herec, který dobře věděl, k jakému konci míří, doslova protrpěl na vozíku a poslední výdech už pro něj byl jen vysvobozením z nepředstavitelných bolestí. Bohužel se mu tak nemohlo ani splnit jeho velké přání, aby mu osud dovolil zemřít na jevišti. 

Desítky a desítky krásných rolí

Úžasného herce Borise Rösnera si můžeme pamatovat z neopakovatelných divadelních představení, v nichž zářil nejprve v divadle F. X. Šaldy v Liberci a od roku 1978 pak už v Praze. Nejprve hrál devět let v Městských divadlech pražských a později svůj umělecký život završil bezmála dvacetiletým působením ve zlaté kapličce, tedy v Národním divadle. Z filmových rolí si můžeme připomenout jeho vojína Macháčka z Černých baronů, Havla z Lemberka ze snímku V erbu lvice či terezínského vězně Miroslava Pajera z filmu Osvobození Prahy. Zahrál si také v mnoha televizních seriálech, jako byla například Sanitka, Synové a dcery Jakuba skláře, Dobrodružství kriminalistiky, Lekár umierajúceho času a v mnoha dalších. Pod jeho pedagogickým vedením vyrostly také další herecké generace. 

Zdroj: wikipedie, Boris Rösner : život jako divadlo (M. Besserová), ceskatelevize

KAM DÁL: Charismatický herec a milovník Jiří Vala: Přesvědčeného komunistu připravila o život listopadová revoluce.

https://www.ctidoma.cz/clanek/osobnosti/proklety-boris-rösner-zemrel-prilis-brzy-mohla-za-to-pry-zloba-davne-hercovy-pribuzne-74688
reklama
reklama

To nejzajímavější do Vašeho e-mailu

Máte zajímavou informaci? Chcete spolupracovat?
Kontaktujte šéfredaktora Martina Chalupu: chalupa@ctidoma.cz

© Centa, a.s.
Jakékoli použití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího užití a zpřístupňování textových či obrazových materiálů bez písemného souhlasu společnosti Centa,a.s. je zakázáno. Čtenář svým přihlášením do jakékoli soutěže na našem webu dává souhlas s tím, že v případě, že se stane výhercem této soutěže, může být jeho jméno na webu publikováno. Centa, a.s. využívala licenci ČTK a využívá fotografie z Depositphotos.