„Není ten hot dog z Babišových párků?“ Účastníci demonstrace na Letné míří do Prahy

Do Prahy dorazili první účastníci odpolední demonstrace na Letné, kterou jako vyvrcholení série protestů za nezávislost justice a lepší vládu pořádá spolek Milion chvilek. Program akce a řečníky organizátoři tají, očekávají účast až 350 000 lidí. Řada z nich vyjela do Prahy z různých částí republiky. Velká část účastníků jsou mladí lidé s batůžky na zádech.

reklama

Mnozí z nich zamířili do supermarketů, aby si doplnili zásoby pití a potravin. Skupinka žen před nádražím Holešovice na mobilu hledala spojení na Letnou a pokyny pořadatelů.

Na pražských nádražích dopoledne panoval klid. Velká část nedělních vlakových a autobusových spojů do Prahy je vyprodaná, velký zájem je i o večerní linky z Prahy. Tento zájem je však podle dopravců obvyklý. "Množství lidí jsem měl stejné jako každou neděli," řekl na autobusovém nádraží Florenc řidič autobusu z jižních Čech. Organizátoři pro zájemce z některých měst vypravili autobusy, vyjely například z Brna, Ostravy, Olomouce, další vyjedou odpoledne z Liberce či Ústí nad Labem.

Jde o slušné cestující

Obvyklý provoz byl i na vlakových nádražích v Praze. Těžko se dalo odhadnout, kdo je turista a kdo účastník demonstrace. V některých případech bylo možné odhadnout, že lidé jedou na protest. Například když se dívka u stánku s občerstvením ptala, zda nabízený hot dog není z "Babišových párků". Jinde zase do tramvaje na Letnou nastupoval mladík s polystyrenovou podložkou pod nohy pro lepší výhled nebo ulicí směrem na Letnou kráčela mladá žena, která měla na čepici nápis obviňující Babiše z úhynu včel kvůli postřiku řepkových polí.

V ulicích i dopravních prostředcích je ale klid. "Už jsem vezl lidi z předchozích demonstrací na Václavském náměstí a vždy se jednalo o slušné cestující, kteří nezpůsobovali žádné problémy," sdělil řidič tramvaje. "Vůbec se to nedá srovnat s fotbalovými fanoušky nebo s lidmi slavícími v centru Silvestra," dodal.

Bude to největší demonstrace od roku ´89?

Na ploše na Letné byli ve 13:00 zatím jen organizátoři demonstrace. Na shromáždění budou dohlížet desítky policistů, antikonfliktní tým, dobrovolníci Českého červeného kříže (ČČK) i koordinátor a krizový manažer záchranné služby. Impulzem demonstrace, z nichž první se konala 29. dubna, byla demise ministra spravedlnosti Jana Kněžínka (za ANO) a výběr jeho nástupkyně Marie Benešové (za ANO). Kněžínek svůj úmysl odejít z vlády oznámil den poté, co státní zastupitelství informovalo o návrhu na podání obžaloby v kauze Čapí hnízdo. Mezi obviněnými je i premiér Andrej Babiš (ANO), který případ označuje za politickou kauzu. Požadavky demonstrantů se postupně zaměřily na celou vládu a demisi premiéra.

Demonstrace na Letné by mohla být největší po listopadu 1989. Zatím největší byl zřejmě odborářský protest proti reformám vlády Petra Nečase (ODS) z dubna 2012, kterého se na Václavském náměstí podle organizátorů účastnilo až 150 000 lidí, policie jejich počet odhadla na 90 000. Demonstrace proti Benešové a Babišovi na Václavském náměstí se 4. června podle organizátorů účastnilo 120 000 lidí. Podle Babiše odhadla policie počet účastníků na 90 000.

https://www.ctidoma.cz/clanek/publicistika/„neni-ten-hot-dog-z-babisovych-parku“-ucastnici-demonstrace-na-letne-miri-do-prahy-50812
reklama
reklama

To nejzajímavější do Vašeho e-mailu

Máte zajímavou informaci? Chcete spolupracovat?
Kontaktujte šéfredaktora Martina Chalupu: chalupa@ctidoma.cz

© Centa, a.s.
Jakékoli použití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího užití a zpřístupňování textových či obrazových materiálů bez písemného souhlasu společnosti Centa,a.s. je zakázáno. Čtenář svým přihlášením do jakékoli soutěže na našem webu dává souhlas s tím, že v případě, že se stane výhercem této soutěže, může být jeho jméno na webu publikováno. Centa, a.s. využívala licenci ČTK a využívá fotografie z Depositphotos.