9 milionů vyletělo vzduchem. Praha je odepíše jako zmařené investice, kdo za to může?

Praha odepíše jako zmařené investice více než devět milionů korun, které vynaložila na 37 projektů. Jde o nerealizované plány z let 1995 až 2016. Jde například o stavby nájezdových ramp, lávek nebo projekty v cyklodopravě. Praha už v září odepsala 53 milionů korun za nedokončená sídla pro záchranáře.

reklama

Odepisované náklady se týkají vytvoření studií proveditelnosti, projektové dokumentace nebo takzvané inženýrské činnosti. Podle dokumentu, který v úterý projednají pražští radní, stavby nevznikly, protože úřad nezískal příslušná povolení. O zastavení některých projektů magistrát rozhodl rovněž kvůli jejich vysokým nákladům.

Nejvyšší částku magistrát odepíše v případě lávky v Nových Butovicích, a to asi 1,8 milionu korun. Projektové práce na opravu lávky vedení města v roce 2016 zastavilo. Odepisovanou částku tvoří náklady na studie, diagnostiku a projektovou dokumentaci v letech 2015 až 2016.

Cyklostezka i lávka

Za nevybudovanou cyklostezku z Řep do Purkrabského háje odepíše město 667 590 korun. Příprava stavby byla zastavena, protože v trase stezky byla dvě území se stavební uzávěrou. Dalších více než půl milionu korun odepíše Praha za cyklostezku z Freyovy ulice ke Kyjskému rybníku. Peníze město vydalo za projektovou přípravu.

Město odepíše rovněž zhruba 471 000 korun na stavbu cyklistické lávky okolo vyšehradské skály. Stavbu odmítli mimo jiné památkáři a současně ji odmítl i magistrát kvůli výši nákladů, které byly odhadnuty na 420 až 820 milionů Kč.

Jaké je hospodaření?

Město odepisovalo zmařené náklady naposledy letos v září. Příprava nerealizovaných administrativních budov záchranné služby na Bulovce a v Troji vyšla na asi 52,9 milionu korun. Magistrát se nakonec rozhodl, že záchranáře nastěhuje na Palmovku. Tady vzniká Centrum palmovka, v kterém měla být původně radnice Prahy 8 a komerční prostory.

Praha letos hospodaří s příjmy 54,1 miliardy korun a výdaji 70,3 miliardy. Deficit město kryje z vlastních zdrojů a státních příspěvků. Na investice je určeno 16,8 miliardy korun.

https://www.ctidoma.cz/clanek/publicistika/9-milionu-vyletelo-vzduchem-praha-je-odepise-jako-zmarene-investice-kdo-za-to-muze-45404
reklama
reklama

To nejzajímavější do Vašeho e-mailu

Máte zajímavou informaci? Chcete spolupracovat?
Kontaktujte šéfredaktora Martina Chalupu: chalupa@ctidoma.cz

© Centa, a.s.
Jakékoli použití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího užití a zpřístupňování textových či obrazových materiálů bez písemného souhlasu společnosti Centa,a.s. je zakázáno. Čtenář svým přihlášením do jakékoli soutěže na našem webu dává souhlas s tím, že v případě, že se stane výhercem této soutěže, může být jeho jméno na webu publikováno. Centa, a.s. využívala licenci ČTK a využívá fotografie z Depositphotos.