Babiš bude s Patrioty klidně kopat za Rusko. Udělá cokoli, Evropa ho nezajímá

Andrej Babiš je pravděpodobně schopen udělat téměř cokoli, aby posílil své zájmy
Foto: Profimedia
Zobrazit fotogalerii (3)
Andrej Babiš je pravděpodobně schopen udělat téměř cokoli, aby posílil své zájmy
rozhovor

Sedm poslanců hnutí ANO bude pracovat pro Putinovo Rusko, stejně jako Andrej Babiš. I takto se dá přeložit vyjádření premiéra Petra Fialy, který na sociální síti X napsal, že „Patrioti pro Evropu slouží zájmům Ruska a ohrožují tím bezpečnost a svobodu Evropy“. Proč by to tak mělo být a v čem je nebezpečí nové frakce, která vznikla na půdě Evropské unie? Ptali jsme se pirátské europoslankyně Markéty Gregorové.

reklama

Andrej Babiš našel po volbách do Evropského parlamentu cestu, jak se spojit s populisty a krajní pravicí napříč kontinentem. Spoluzaložil novou frakci Patrioti pro Evropu, kde je z České republiky kromě ANO ještě Přísaha a Motoristé. Celkem se k tomuto uskupení přidalo 84 europoslanců z hnutí a stran z dvanácti zemí Evropské unie, převážně jde o pravicové a národovecké subjekty.

Premiér Petr Fiala na sociální síti napsal, že frakce bude sloužit zájmům Ruska, Babiš to označil za nesmysl. „O některých stranách vně Patriotů toto říci lze,“ uvedla v rozhovoru pro Čtidoma.cz pirátská europoslankyně Markéta Gregorová.

O kterých konkrétně?
Jedná se například o Viktora Orbána, který před několika dny dokonce osobně navštívil Putina v Moskvě a vyjednal s ním takové „mírové“ podmínky, že Rusové následně cíleně vybombardovali dětskou nemocnici v Kyjevě. Řeč je zcela jistě také o Marine Le Pen, která ač se v posledních několika letech umírnila oproti původním vyjádřením, zůstává zastánkyní takzvaného Putinova míru, což pochopitelně není žádný mír, ale nepřijatelná ultimáta agresora, který vyvolal a vede válku.

Jaká ultimáta máte na mysli?
Ruský prezident si má dle tohoto krajně nerealistického scénáře po konci války rozebrat Ukrajinu a zbytek Evropy nechat dál žít v míru – ani to mu ale nelze věřit, což opakovaně dokazuje. To je také zjevně jeden z hlavních důvodů, proč se k frakci nepřidala velmi konzervativní polská strana Právo a spravedlnost, která se s Patrioty rozchází právě v pohledu na Rusko.

Co může vznik této frakce znamenat pro Evropu, potažmo pro válku, kterou vede Putin na Ukrajině?
Na první pohled se nezmění mnoho. Členové frakce budou na půdě Evropského parlamentu odříznuti od výraznějších pozic. Nicméně je jasné, že se budou snažit určité věci brzdit – v čemž se budou moci učit od „mistra“ Orbána. Pokud se samozřejmě tyto síly spojí na té národní úrovni, tedy například v Radě EU, budou nepochybně často blokovat. Je možné, že podobně jako dosud Orbán blokoval pomoc Ukrajině, uvidíme podobné snahy v budoucnu i u Andreje Babiše, pokud se znovu dostane k moci.

Co Andrej Babiš jako jeden ze spoluzakladatelů frakce sleduje, proč Patrioti vznikli?
Na evropské politice Babišovi ani Orbánovi evidentně vůbec nezáleží, jelikož mocensky si v Parlamentu uškodili. Na novou frakci navíc bude aplikován princip takzvaného cordon sanitaire – demokratická většina je vynechá z rozdělování pozic pro přílišnou extrémnost. Toto opatření bylo dosud aplikováno pouze na ultranacionalistickou frakci ID. Patrioti jsou si tedy moc dobře vědomi, že tato spolupráce není o jejich vlivu na evropskou politiku. Jejich pozornost naopak směřuje na úroveň národní politiky, kde se budou jako premiéři či aspirující premiéři snažit silněji vymáhat své zájmy jako vlivová skupina. Andrej Babiš také bezpochyby očekával, že lepenovci zvítězí ve francouzských volbách a on se takto sveze na této úspěšné populistické vlně.

Ti ale prohráli…
Ano. A tak členové a členky ANO skončí v poměrně poraženecké skupince se stále izolovanějším Orbánem.

Překvapilo vás, že nová frakce vznikla?
Vznik Patriotů pro Evropu mě nepřekvapil, o vzniku nějaké frakce na populisticky-konzervativním spektru se totiž hovořilo již delší dobu. Dosavadní působení hnutí ANO v liberální frakci Renew také nedávalo již mnoho let smysl – ANO není liberální stranou a logicky se tedy dlouhodobě vyhraňovalo proti téměř všemu, co liberálové odhlasovali, například proti Green Dealu či migračnímu paktu.

A strana Fidesz byla už delší dobu v rámci Evropského parlamentu nezařazená, že?
Přesně tak. Bylo tedy již předem jasné, že se tyto i další ultrakonzervativní, populistické (ale také extremistické) strany spojí.

Co připojení Filipa Turka, dalo se to očekávat?
Mě to rozhodně nepřekvapilo. Jeho celá agenda je jen o tom, aby si mohl nechat svoje auto s dieselovým motorem – ne že by mu ho kdokoli bral, ale jeho program to byl. A tato nová frakce je deklarovaně ta hlavní, která proti Green Dealu bojuje. Jejich sliby jsou sice zcela plané, ale to stejné se dá říci o slibech Filipa Turka. Nepochybně se tedy k Patriotům hodí.

Andrej Babiš je ale signatářem Green Dealu…
To ano, ale nehledejme v tom logiku. S touto kategorií populisté zpravidla nepracují.

Zdroj: autorský článek

KAM DÁL: Jak jsme nakupovali v Sovětském svazu: Kilo salámu za dva ruble a šampaňské za hubičku.

reklama
#Andrej Babiš #Evropská unie #politika #politika #Markéta Gregorová

To nejzajímavější do Vašeho e-mailu

reklama
Máte zajímavou informaci? Chcete spolupracovat?
Kontaktujte šéfredaktora Martina Chalupu: chalupa@ctidoma.cz

© Centa, a.s.
Jakékoli použití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího užití a zpřístupňování textových či obrazových materiálů bez písemného souhlasu společnosti Centa,a.s. je zakázáno. Čtenář svým přihlášením do jakékoli soutěže na našem webu dává souhlas s tím, že v případě, že se stane výhercem této soutěže, může být jeho jméno na webu publikováno. Centa, a.s. využívala licenci ČTK a využívá fotografie z Depositphotos.