Babiš položil květiny na Národní, někdo je vyhodil. Je to vandalismus, nebo ochrana pietního místa?

Pražští policisté prověřují několik událostí kvůli dnešním incidentům u památku 17. listopadu 1989 na Národní třídě. Kytice od prezidenta Miloše Zemana, premiéra Andreje Babiše (ANO) či předsedy SPD Tomia Okamury lidé sebrali a vyhodili do odpadkového koše. 

reklama

Policisté už oznámili, že prověřují narušení piety, u majitelů vyhozených kytic budou zjišťovat, zda budou chtít uplatnit škodu. Nikoho nezadrželi ani neomezili na osobní svobodě. "Dosud neznámí vandalové v průběhu noci narušili pietu zničením květin u památníku na Národní třídě. Celou událost policie prověřuje," oznámila policie na twitteru.

Kytice už jsou na služebně

Kytice, kterou v noci na Národní třídu položil premiér Babiš a místopředseda Sněmovny Okamura, ráno skončila v odpadkovém koši, později tamtéž skončily i květiny poslané prezidentem. Policisté kytice z koše vyndali a odvezli na služebnu.

Jeden z pamětníků si na svůj profil na sociální síti napsal: "Nechtěl bych mít na svém hrobě věnec od svého vraha."

Mluvčí pražské policie Tomáš Hulan na místě řekl, že policisté květiny zajistili a budou mluvit s jejich původními majiteli o případné náhradě škody. Policisté v souvislosti s narušením piety u památníku na Národní třídě žádnou osobu nezadrželi ani neomezili na osobní svobodě.

Atmosféra je vyhrocená

Po 9:00 aktivisté, kteří protestovali na Národní proti některým politikům, svoji akci oficiálně ukončili. Lidé ale u památníku nadále zůstávají, politici a další osobnosti veřejného života i desítky občanů tam nosí květiny a zapalují svíčky. Atmosféra je vyhrocená - některé politiky provázejí lidé pískotem, jiné potleskem.

Je fajn, že policie takto rychle šetří. Škoda, že není stejně hbitá například v případě kauzy Čapí hnízdo. Hanět pietní místo je jistě špatně. Otázkou je, kdo ho haněl? Kdyby některý z vrcholných nacistických pohlavárů položil třicet let po válce květiny k branám Osvětimi, bylo by zapomenuto, jaké strany byl členem a co prováděl?

https://www.ctidoma.cz/clanek/publicistika/babis-polozil-kvetiny-na-narodni-nekdo-je-vyhodil-je-to-vandalismus-nebo-ochrana-pietniho-mista-45798
reklama
#Okamura #Babiš #zeman #květiny #policie #vandal
reklama

To nejzajímavější do Vašeho e-mailu

Máte zajímavou informaci? Chcete spolupracovat?
Kontaktujte šéfredaktora Martina Chalupu: chalupa@ctidoma.cz

© Centa, a.s.
Jakékoli použití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího užití a zpřístupňování textových či obrazových materiálů bez písemného souhlasu společnosti Centa,a.s. je zakázáno. Čtenář svým přihlášením do jakékoli soutěže na našem webu dává souhlas s tím, že v případě, že se stane výhercem této soutěže, může být jeho jméno na webu publikováno. Centa, a.s. využívala licenci ČTK a využívá fotografie z Depositphotos.