Boleslavský tah bude mít nový radar. Víme, kde si dávat pozor

Radar ve Všechlapech se jeví jako naprostá nutnost

Spadla klec. Všichni řidiči by si měli dát pozor a sledovat tachometr. Již brzy bude totiž na frekventovaném boleslavském tahu umístěn nový úsekový radar. Kde přesně bude dobré sundat nohu z plynu?

reklama

Větší bezpečnost na frekventovaném boleslavském tahu hned za Nymburkem by se už brzy projeví. V plánu je totiž instalace nového úsekového radaru. Peníze na něj schválila nymburská radnice. Provozovatelem bude městská policie a přestupky pak bude řešit městský úřad. Policisté jsou navíc s radnicí zajedno - radar zde chtějí.

Kde přesně radar bude?

Přístroj bude měřit rychlost zhruba ve třech čtvrtinách průjezdu obcí Všechlapy. První čidlo bude u odbočky k zemědělskému podniku, druhé pak o pár desítek metrů dál před železničním přejezdem. 

Radar bude schopen z naměřeného času průjezdu každého automobilu spočítat průměrnou rychlost. Jak překročí zákonem povolenou padesátku, automaticky bude řidiči doručena pokuta za nedovolenou rychlost.

Všechlapy jsou obcí, která se nachází v těsné blízkosti Nymburka a jsou součástí Mikroregionu Nymbursko. Žije zde okolo 613 obyvatel a katastrální území disponuje rozlohou 304 hektarů.

"Všechlapy jsou obcí, kde je velká frekvence aut a lidé si dlouhodobě stěžují na nedodržování rychlosti," vysvětluje zástupce vedoucího územního odboru nymburské policie Marek Šmíd a předkládá i důkazy. 

"Radar bude umístěn hlavně z důvodu, že dlouhodobá měření jasně naznačují, že řidiči zde jezdí opravdu rychleji, než jim povolují předpisy. V inkriminovaném místě je delší a zároveň nebezpečná rovinka, která jednoduše svádí k tomu, aby lidé sešlápli plyn." 

Z měření státní policie na boleslavském tahu ve Všechlapech v minulém roce  vyplynulo, že za pouhých 6 hodin tu překročilo rychlost 65 km/h hned 187 vozidel.

Na Nymbursku zatím podobných radarů moc není. Další úsekový je pouze v Přední Lhotě u Poděbrad. Policisté i radnice si samozřejmě od instalace slibují menší množství přestupků a s tím ruku v ruce větší bezpečnost v dané části komunikace. 

K instalaci radaru by mělo dojít na podzim. Město již schválilo částku přes 1,5 milionu korun na nákup zařízení. V současné době je vypsáno výběrové řízení na dodavatele. Počítalo se sice se zprovozněním už v létě, ovšem vše se protáhne kvůli tomu, že se musí všechno napojit na informační systémy nymburského úřadu.

reklama
#Nymburk #řidiči #miliony #úsekový radar #Všechlapy #radar

To nejzajímavější do Vašeho e-mailu

reklama
Máte zajímavou informaci? Chcete spolupracovat?
Kontaktujte šéfredaktora Martina Chalupu: chalupa@ctidoma.cz

© Centa, a.s.
Jakékoli použití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího užití a zpřístupňování textových či obrazových materiálů bez písemného souhlasu společnosti Centa,a.s. je zakázáno. Čtenář svým přihlášením do jakékoli soutěže na našem webu dává souhlas s tím, že v případě, že se stane výhercem této soutěže, může být jeho jméno na webu publikováno. Centa, a.s. využívala licenci ČTK a využívá fotografie z Depositphotos.