Chrudim - královské město, které miluje jarmarky

Resselovo náměstí v samém srdci města

Vydejte se s námi na další výlet, tentokrát vás zavedeme do druhého největšího města v Pardubickém kraji - do Chrudimi.

reklama

V Chrudimi jsem prožila čtyři roky života. Dojížděla jsem sem na gymnázium. Po autobusovém nádraží bych se mohla procházet slepá. Ve středověkých uličkách v centru města jsem chodila s baťohem na zádech. V muzeu jsem měla maturitní ples a v chrámu Nanebevzetí Panny Marie jsem byla spolužačce na svatbě. Toto město mi již navždy zůstane hluboko v srdci, a tak vám ho chci představit tak, jak si ho pamatuju ze studentských let.

V samotném srdci města se nachází hlavní náměstí, které nese jméno chrudimského rodáka Josefa Ressela, slavného vynálezce lodního šroubu. Uznávaného rodáka tu připomíná i bronzová socha od sochaře Ladislava Šalouna. Na náměstí se tyčí gotický chrám Nanebevzetí Panny Marie. A když dostanete hlad, pizzerie Balustráda na náměstí patří k místům, kde se v Chrudimi velmi dobře najíte.

V Břetislavově ulici stojí nádherný renesanční Mydlářovský dům s arkádovou lodžií, bohatou sochařskou výzdobou a neobvyklou věžičkou připomínající minaret. Právě zde sídlí Muzeum loutkářských kultur s expozicemi plnými loutek, divadel a jevištních dekorací. Udělejte si tedy čas na největší sbírku loutek s asi 5 000 ks loutek z 50 zemí světa.

Amazing Places
Chcete tipy na stylové ubytování v tuzemsku? Tak mrkněte na stránky www.amazingplaces.cz, případně na jejich Facebook

Na Chrudimi jsem měla nejradši procházky po úzkých uličkách z dlažebních kamenů. Tu byla pekárna, tam cukrárna nebo řeznictví. Obchody a restaurace se nacházejí v historických budovách, což jim dodává šarm. S holkami jsme hodně chodily do cukrárny pod obloukem. Vedle ní se nacházel klub Agora, oblíbený podnik, kde začínaly všechny chrudimské kapely.

Uprostřed oblouku projděte „myší dírou“, krátkým tunelem, a dostanete se ke zbytkům městských hradeb. Sejděte po schodech dolů a před vámi se objeví divadlo Karla Pippicha. Nedaleko divadla se nachází historický mlýn. Původně soukenická valcha byla spojena v 15. století s nově přistavěným Polívkově mlýnem. Dnes je známý jako Koželužský mlýn.

Budova gymnázia Josefa Ressela, postavena v roce 1863, patří též mezi významné historické památky města, a stojí tak za prohlídku. Ke gymnáziu patří i parčík, kde jsme za hezkého počasí měly výuku. Nejednou jsem tam též viděla odpočívat unavené turisty.

Chrudim, bývalé královské město, miluje jarmarky. Ty se tady pořádají i několikrát do roka. Návštěvu města si můžete zpestřit tím, že se sem vydáte během jarmarku masopustního, velikonočního, rybího či Kateřinského.

Pokud jste si v Chrudimi, stejně jako já, zamilovali starý mlýn, ubytujte se v pravém mlýně. V Kutné Hoře stojí Mlýn Danëmark, který se stal vítězem ankety o nejkouzelnější místo Amazing places za měsíc červenec. Historie mlýna sahá až do roku 1491 a mlelo se v něm do roku 1936. V 70. letech se ve mlýně hrála malá divadla a mezi návštěvníky mlýna býval Jan Werich, Waldemar Matuška, Rafael Kubelík, Miloš Kopecký aj. Od letošního srpna zde můžete zažít romantický pobyt v sedmi luxusně vybavených pokojích. K malému hotelu náleží upravená zahrada a terasy s dominantou obdélníkového bazénu.

https://www.ctidoma.cz/clanek/publicistika/chrudim---kralovske-mesto-ktere-miluje-jarmarky-25860
reklama
reklama

To nejzajímavější do Vašeho e-mailu

Máte zajímavou informaci? Chcete spolupracovat?
Kontaktujte šéfredaktora Martina Chalupu: chalupa@ctidoma.cz

© Centa, a.s.
Jakékoli použití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího užití a zpřístupňování textových či obrazových materiálů bez písemného souhlasu společnosti Centa,a.s. je zakázáno. Čtenář svým přihlášením do jakékoli soutěže na našem webu dává souhlas s tím, že v případě, že se stane výhercem této soutěže, může být jeho jméno na webu publikováno. Centa, a.s. využívala licenci ČTK a využívá fotografie z Depositphotos.