Dějiny ragby nás zavedly k ekologickému Leninovi

Kresba dovádění anglických studentů
Zdroj: www.tonyrugby.cz
Kresba dovádění anglických studentů

Začátkem týdne jsme si dali pořádně do těla na ragby a poté jsme, už docela vysíleni, navštívili středočeskou obec Měšice. Nakonec jsme si připomněli, jak je důležité chránit celou naši planetu. Pokud jde o historické osobnosti, dostali jsme se od Ondřeje Sekory až k Vladimíru Iljiči Leninovi.     

reklama

pondělí jsme s chutí ukončili víkendovou zahálku a čekala nás historie českého ragby. I když, vlastně jsme začínali v Anglii, kde se tento sport zrodil. Řekli jsme si něco

zajímavého o prvotních pravidlech (respektive jejich absenci) a dozvěděli jsme se, jakou úlohu v zavádění ragby u nás sehrál Ondřej Sekora, stvořitel Ferdy Mravence.   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ve čtvrtek jsme se přesunuli do Měšic. V této obci můžeme cítit odkaz Dobrovského, nebo si připomenout první české použití hromosvodu. Nejvíce však v současných Měšicích zaujme líbezný rokokový zámek. Škoda jen, že se v současnosti potýká obec s problémy, souvisejícími převážně s nedostatkem financí.   

 

 

 

 

 

 

 

 

pátek nastal výjimečný den, totiž Den Země. Svátek všech ekologů se pojí s protiválečnými protesty a s narozeninami jisté historické osobnosti. Jestlipak uhádnete které?

https://www.ctidoma.cz/clanek/publicistika/dejiny-ragby-nas-zavedly-k-ekologickemu-leninovi-22956
reklama
#Historie #Sport #ragby #Ondřej Sekora #Ferda Mravenec #válka #ekologie #životní prostředí #památky #Den Země svátek V. I. Lenin #hromosvod #Josef Dobrovský
reklama

To nejzajímavější do Vašeho e-mailu

Máte zajímavou informaci? Chcete spolupracovat?
Kontaktujte šéfredaktora Martina Chalupu: chalupa@ctidoma.cz

© Centa, a.s.
Jakékoli použití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího užití a zpřístupňování textových či obrazových materiálů bez písemného souhlasu společnosti Centa,a.s. je zakázáno. Čtenář svým přihlášením do jakékoli soutěže na našem webu dává souhlas s tím, že v případě, že se stane výhercem této soutěže, může být jeho jméno na webu publikováno. Centa, a.s. využívala licenci ČTK a využívá fotografie z Depositphotos.