Den Středočeského kraje ve skautském duchu

Letošní Den Středočeského kraje na Mělníku proběhl v režii mělnických skautů, kteří slaví 95. výročí

Bratři a sestry z Mělníka si připravili v muzeu 28. října speciální skautský program, který přilákal spoustu lidí nejen z Mělnicka.

reklama

Během středečního svátku se do Regionálního muzea v Mělníku na Den Středoského kraje sjelo nejen spoustu lidí z Mělníka a okolí, ale dokonce sem zavítala i rodina z Jičína.

Oddíl Junáka na Mělníku si ve spolupráci s mělnickým muzeum připravil několik stanovišť, na kterých se plnily různé poznávací, dovednostní i znalostní úkoly.

Dospělí si připomněli skautské aktivity

Návštěvníci se dozvěděli, jak správně naplánovat výlety nebo jak se zorientovat ve městě nebo s jakými zvířaty a rostlinami se mohou potkat v přírodě.

Určovali světové strany za použití mapy a buzoly nebo si vyzkoušeli rozdělat oheň třením dřev nebo křesadlem.

Zaseknout sekyru na střední čáru špalku nebo zatlouct hřebík do polena, to byla pro mnohé výzva! Stejně jako vázání jednodušších či složitějších lodních uzlů.

Zašifrovaná veršovánka

K tomu všemu dostali ještě šifrovací lístky, ke kterým dostali na konci šifrovací klíč. Luštit zašifrované zprávy bavilo všechny bez ohledu na věk. V závěru si poskládali z jednotlivých písmenek veršovaný text. A kdo šifru vyluštil, dostal odměnu, kterou si vylosoval z muzejního kouzelného váčku.

Milým zpestřením všem návštěvníkům byl klasický stan s podsadou postavený v prostorech atria. Hlavně děti nadšeně zkoušely skautské stanování.

Historické kočárky a železnice

Kromě skautských aktivit lidé zaujala i další nabídka muzea. "Hlavně děvčátka si nenechala ujít prohlídku historických kočárků. Chlapci, i dospělí, se naopak obdivovali dlouhodobé výstavě železničních hraček s elektrifikovaným kolejištěm. Na své si přišli i milovníci vína nejen velkou nabídkou vín v muzejní kavárně, ale i prohlídkou gotických sklepů," uvedla paní Marounková z mělnického muzea.

 

Jen do neděle 1. listopadu si můžete prohlédnout tyto výstavy:

 

 

https://www.ctidoma.cz/clanek/publicistika/den-stredoceskeho-kraje-ve-skautskem-duchu-17210
reklama
reklama

To nejzajímavější do Vašeho e-mailu

Máte zajímavou informaci? Chcete spolupracovat?
Kontaktujte šéfredaktora Martina Chalupu: chalupa@ctidoma.cz

© Centa, a.s.
Jakékoli použití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího užití a zpřístupňování textových či obrazových materiálů bez písemného souhlasu společnosti Centa,a.s. je zakázáno. Čtenář svým přihlášením do jakékoli soutěže na našem webu dává souhlas s tím, že v případě, že se stane výhercem této soutěže, může být jeho jméno na webu publikováno. Centa, a.s. využívala licenci ČTK a využívá fotografie z Depositphotos.