Dnes je Boží hod vánoční. Víte, co se opravdu slaví?

S oslavami narození Páně 25. prosince se začalo v Římě, a to od 7. století

Na dnešní den připadá Boží hod vánoční, což je primárně pro křesťany nejdůležitější vánoční den. Oslavuje se totiž během něj narození Ježíše Krista. Jak vlastně vznikl název tohoto svátku a co by se během něj mělo dělat?

reklama

Na připomínku příchodu přislíbeného Mesiáše se v kostelích stavějí betlémy, tradiční jsou ale také vánoční hry, které se připravují ve většině případů jako pásmo scén z příběhu o Ježíškově narození a také oblíbených koled.

Jak je to jinde?

Ve Spojených státech amerických se oslava Vánoc soustředí pouze do tohoto dne. Hned po rozbalování dárků začnou Američané společně prostírat a připravovat tradiční oběd. Ten se skládá z nadívané krůty s bramborovou kaší a dalších pochutin.

Začalo se v Římě

S oslavami narození Páně 25. prosince se začalo v Římě, a to od 7. století, kdy se oslava stala součástí liturgie celé západní církve. Východní církev světila od 4. století slavnost Epifanie neboli "slavné zjevení se Božího Syna v těle". Tento svátek je byzantský. Narození Páně připadalo ale až na 6. ledna.

Samotný název "Boží hod" vznikl zřejmě proto, že v tyto dny věřící častěji navštěvovali kostely a přistupovali četněji ke svatému přijímání, tudíž slavili takzvané "duchovní hody". Na jejich stolech se také objevovala hojnost různých pokrmů a každý se mohl najíst do sytosti.

O narození Ježíše ve dvou evengeliích

I když je narození Ježíše Krista bezesporu klíčové pro všechny křestany, tak se o něm píše pouze ve dvou evangeliích, a to Matoušově a Lukášově. První vypráví o mudrcích a jejich darech, druhý pak o dítěti, které je položené do jeslí, a o pastýřích, kteří se mu přišli poklonit poté, co je k tomu vyzval sám anděl.

Co se slaví 2. svátek vánoční?

Druhý svátek vánoční je ve znamení svatého Štěpána, jenž byl jedním z prvních mučedníků. V České republice je tento svátek nazván 2. Svátek vánoční a máme jej spojen s štěpánskou koledou "Koleda koleda Štěpáne…"

Věříci by měli na Boží hod v tichu, klidu a míru rozjímat o příchodu Mesiáše na svět. Dříve byla práce zapovězena v tento den práce. Někde se prý ani nestlala lůžka a pokud v ohništi vyhasl oheň, nikdo se neodvážil k tomu, aby ho znovu rozdělal.

Zajímavosti a pověry o Božím hodu

  • Štěstí má údajně přinášet čerstvě upečený chléb. Podle pověr má spolu s vejci snesenými v tento den kouzelnou moc.
  • Štěstí údajně nese i to, když na Boží hod vystřelíte z pušky přímo na Měsíc.
  • Pokud na Boží hod prší, sucho úrodu poruší, což praví jedna z pranostik.
  • Sledujte, odkud a kdy v tento den vane vítr. Od západu má přinášet mor, od východu pak válku, od půlnoci hlad a od poledne dobrý rok.
reklama
#Praha #Boží hod #1. svátek vánoční #Ježíš Kristus #křesťané

To nejzajímavější do Vašeho e-mailu

reklama
Máte zajímavou informaci? Chcete spolupracovat?
Kontaktujte šéfredaktora Martina Chalupu: chalupa@ctidoma.cz

© Centa, a.s.
Jakékoli použití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího užití a zpřístupňování textových či obrazových materiálů bez písemného souhlasu společnosti Centa,a.s. je zakázáno. Čtenář svým přihlášením do jakékoli soutěže na našem webu dává souhlas s tím, že v případě, že se stane výhercem této soutěže, může být jeho jméno na webu publikováno. Centa, a.s. využívala licenci ČTK a využívá fotografie z Depositphotos.