Dopřejte si balzám na duši. Splujte Sázavu těsně před Vánocemi

Vítané jsou vánoční ozdoby lodí i posádek
Vítané jsou vánoční ozdoby lodí i posádek

Nadprůměrná vedra a nedostatek vody nadělaly v létě starosti nejedné posádce. Přijměte proto pozvání branických vodáků a úsek od Krhanic do Pikovic si sjeďte už tuto sobotu.

reklama

Příroda jako v knížkách Jacka Londona

 

„Sázava je v úseku mezi Kamenným Přívozem a Pikovicemi v zimě úplně jiná, než v ostatních ročních obdobích. Řeka i kaňon jsou opuštěné, lidí je zde velmi málo. Naše akce je se tak stává protipólem k předvánočnímu shonu. Je to takový balzám na duši, že se smíříte i s přimrzajícíma rukama k pádlu a mokrýma nohama,“ říká Jan Šup, dlouholetý organizátor předvánočního setkávání.

 

Pokud nepatříte zrovna ke zdatným vodákům, nejste v účasti nijak limitováni. Pořadatelé z TJ Kotva Praha rádi uvidí i ty z vás, kteří vstoupí do některého z plavidel vůbec poprvé. Navíc, Sázava je pro svou nízkou obtížnost splutí k začátečníkům přívětivá a úsek z Krhanic do Pikovic měří necelých 16 kilometrů.

 

 

Zbytečně nečekejte

Historie Vánoční Sázavy  
Akce vznikla jako ryze mužská záležitost. Několik kamarádů se tehdy shodlo, jak moc je nebaví v sobotu před Štědrým dnem uklízet byt. Některý z nich vykřikl památnou větu, „než běhat s vysavačem po bytě, radši budu mrznout na Sázavě.“ S postupně rostoucím zájmem lidí si teď každoroční akci nenechá ujít na 50-100 lodí. „Zažili jsme dvaceticentimetrové čepice sněhu na kamenech v řece. Několikrát byly takové mrazy, že řeka v klidnějších místech zamrzla a vodáci museli lodě opatrně sunout po ledu,“ říká organizátor Jan Šup

 

Jestli vás akce oslovila a patříte k lidem, kteří se umějí rychle rozhodnout, své přednosti byste měli okamžitě využít. Akce Vánoční Sázava se koná už zítra v 11 hodin. Sraz je nad jezem v Krhanicích, obci jen pár kilometrů vzdálené od Týnce nad Sázavou.

 

Využít můžete i nabídky pořadatelského oddílu, který zařizuje odvoz a návrat lidí a plavidel. V tom případě je sraz v loděnici TJ Kotvy Praha v Braníku, v půl deváté ráno. Přihlášky k dopravě je nutné poslat předem na telefon Jana Šupa (602 425 160).

 

S sebou si samozřejmě nezapomeňte oblečení proti chladu a také vodáckou výstroj. Tu je stále možné si vypůjčit. „Vánoční Sázava je akce s více jak dvacetiletou tradicí. Některé půjčovny s ní proto počítají a jejich klienty na Sázavě každoročně potkáváme,“ ubezpečuje Jan Šup. „Do pátečního večera stále přijímáme objednávky,“ potvrzuje slova organizátora Lenka Říhová z vodácké půjčovny Bisport s.r.o. v Týnci nad Sázavou.

https://www.ctidoma.cz/clanek/publicistika/doprejte-si-balzam-na-dusi-splujte-sazavu-tesne-pred-vanocemi-18833
reklama
reklama

To nejzajímavější do Vašeho e-mailu

Máte zajímavou informaci? Chcete spolupracovat?
Kontaktujte šéfredaktora Martina Chalupu: chalupa@ctidoma.cz

© Centa, a.s.
Jakékoli použití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího užití a zpřístupňování textových či obrazových materiálů bez písemného souhlasu společnosti Centa,a.s. je zakázáno. Čtenář svým přihlášením do jakékoli soutěže na našem webu dává souhlas s tím, že v případě, že se stane výhercem této soutěže, může být jeho jméno na webu publikováno. Centa, a.s. využívala licenci ČTK a využívá fotografie z Depositphotos.