Dotace schváleny: Ve středočeských nemocnicích se chystají investice za 420 milionů

Podle hejtmančina náměstka pro zdravotnictví Martina Kupky (ODS) je řada investic zcela nezbytná

Více jak 420 miliónů budou letos stát úpravy nemocnic ve Středočeském kraji. Peníze ale využijí i některé lékárny. Dotace již schválili krajští zastupitelé, investice je prý nezbytná.

reklama

V letočním roce se počítá s rozšířením hned několika nemocnic a nemocničních lékáren. Krajská nemocnice v Mladé Boleslavi dostane peněz nejvíce, a to přes 153 milionů. Větší část, tedy 128 milionů, padne na výstavbu pavilonu číslo pět. Další peníze se použijí například na vybudování nového centrálního příjmu pacientů.

Investice jsou nezbytné

Dotace dostal i Benešov, konkrétně 28,6 milionu korun. Tam půjde mimo jiné o rozšíření lékárny. Benešovská nemocnice si to prý zaslouží. "Její současná prostorová kapacita je nedostatečná, a navíc v rozporu s předpisy Státního ústavu pro kontrolu léčiv. Pokud bychom ji nerozšířili, hrozily by nemocnici finanční sankce a v krajním případě i uzavření lékárny," upozornil náměstek hejtmanky Středočeského kraje Martin Kupka. Investice do této lékárny činí 12 milionů korun. V lepším stavu budou už brzy i porodní boxy a jednotka intenzivní péče. 

Polepší si i v Příbrami

Příbramská nemocnice dostane peníze na opravu křídla D4 monobloku s ambulancemi a zákrokovými sály. V plánu je i snížení energetické náročnosti některých budov. Celková částka k využití činí 105 milionů korun.

Kladenská nemocnice chce letos investovat hlavně do nákupu nové zdravotnické technologie. Čeká ji i rekonstrukce patologie, zateplení dvou pavilonů a obnova vozového parku.

Navýšení kapitálu zadlužených nemocnic
Středočeští zastupitelé rozhodli o navýšení základního kapitálu zadlužených nemocnic v Kladně a Mladé Boleslavi. Kladno získá 165 milionů korun a Mladá Boleslav 40 milionů. Právě tato dvě zařízení se prý potýkají s hlubokým deficitem.

V případě kladenské nemocnice záporný hospodářský výsledek v posledních třech letech výrazně přesáhl 100 milionů Kč ročně. "S čím bojujeme nejvíc, je pokles výkonnosti," řekl Kupka. Loňská ztráta boleslavské nemocnice se odhaduje na 85 milionů korun. I v Kolíně si letos polepší, a to o 86,7 milionu korun. Nemocnice nakoupí například zdravotnické technologie.

https://www.ctidoma.cz/clanek/publicistika/dotace-schvaleny-ve-stredoceskych-nemocnicich-se-chystaji-investice-za-420-milionu-32399
reklama
reklama

To nejzajímavější do Vašeho e-mailu

Máte zajímavou informaci? Chcete spolupracovat?
Kontaktujte šéfredaktora Martina Chalupu: chalupa@ctidoma.cz

© Centa, a.s.
Jakékoli použití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího užití a zpřístupňování textových či obrazových materiálů bez písemného souhlasu společnosti Centa,a.s. je zakázáno. Čtenář svým přihlášením do jakékoli soutěže na našem webu dává souhlas s tím, že v případě, že se stane výhercem této soutěže, může být jeho jméno na webu publikováno. Centa, a.s. využívala licenci ČTK a využívá fotografie z Depositphotos.