Extrémní stres může být přenosný na další generaci. Vědci testují potomky přeživší holokaust

Silný stres se může přenášet na další generace, myslí si vědci
Silný stres se může přenášet na další generace, myslí si vědci

Extrémní stres v dětství a v rané dospělosti má na člověka komplexní celoživotní vliv. Trauma se možná přenáší i na další generaci, ovšem přesný mechanismus zatím není známý. Plyne to z dlouhodobé výzkumné činnosti zaměřené na přeživší holokaustu a jejich potomky, na které se významně podílejí i brněnští vědci.

reklama

Mezinárodní tým pod vedením Ivana Rektora z institutu CEITEC Masarykovy univerzity nedávno publikoval nové zjištění, že se u přeživších ani u jejich potomků neprojevuje zmnožení kopií mitochondriální DNA, oznámila dnes mluvčí institutu Ester Jarour.

Stres a DNA

Britští vědci již dříve prokázali, že zvýšené množství kopií mitochondriální DNA je spojené se závažným a chronickým stresem u posttraumatické stresové poruchy a u závažné depresivní poruchy. Vědci se proto změnami v mitochondriální funkci intenzivně zabývají.

Přenáší se stres na další generace?

Rektorův tým srovnával děti a vnoučata přeživších holokaust s lidmi, kteří extrémní stres ve svém osobním životě ani v historii rodiny neevidují. Zvýšený počet kopií mitochondriální DNA nebyl ve druhé a třetí generaci přeživších holokaustu prokázaný, ale přesto nelze říci, že negativní dopad těžkého stresu není dědičný. Stresové příznaky jsou totiž častější u potomků přeživších holokaust než u kontrolní skupiny.

Sociální přenos

Přesný způsob mezigeneračního přenosu traumatu není známý. Je možné, že je založený na sociálních mechanismech nebo zprostředkovaný genetickými či epigenetickými změnami v mozku.

Dopady stresu i mechanismy mezigeneračního přenosu zkoumá Rektor dlouhodobě. Výzkum se nejprve zaměřoval na přeživší holokaust. Následovala studie jejich dětí a vnoučat.

Studie pokračují

„Rozhodli jsme se však uzavřít první část studie, která byla zaměřena na první generaci přeživších holokaust, protože se ukázalo, že další nábor jedinců pro výzkum z této skupiny již nebude v našem centru možný. Vzhledem k věku pozůstalých v roce 2020 to byla pravděpodobně naše poslední šance na takovou studii,“ uvedl Rektor na webu institutu. Studie druhé a třetí generace stále pokračuje.

KAM DÁL: Univerzálně nepoužitelná desinfekce od nejmenovaného holdingu, hodnotí Anti-COVID starosta středočeské obce

https://www.ctidoma.cz/clanek/publicistika/extremni-stres-muze-byt-prenosny-na-dalsi-generaci-vedci-testuji-potomky-prezivsi-holokaust-59527
reklama
reklama

To nejzajímavější do Vašeho e-mailu

Máte zajímavou informaci? Chcete spolupracovat?
Kontaktujte šéfredaktora Martina Chalupu: chalupa@ctidoma.cz

© Centa, a.s.
Jakékoli použití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího užití a zpřístupňování textových či obrazových materiálů bez písemného souhlasu společnosti Centa,a.s. je zakázáno. Čtenář svým přihlášením do jakékoli soutěže na našem webu dává souhlas s tím, že v případě, že se stane výhercem této soutěže, může být jeho jméno na webu publikováno. Centa, a.s. využívala licenci ČTK a využívá fotografie z Depositphotos.