GLOSA: Legendy a mýty okolo smlouvy s USA: Žádný dlouhodobý pobyt vojáků, žádná základna na našem území

Ministryně obrany Jana Černochová a její americký protějšek Lloyd Austin v USA v dubnu 2022. V ovzduší zuřícího ozbrojeného konfliktu na Ukrajině je více než kdy jindy zpevňovat naše spojenecké vazby
glosa

Kolem obranné smlouvy DCA s USA se stačilo za posledních několik týdnů vyrojit mnoho dezinformací, vyložených nepravd a zkreslených informací. Je potřeba si smlouvu podrobně přečíst a až pak autoritativně říkat, co je, a co naopak není její náplní. Rozhodně smlouva nevytváří předpolí pro zřízení americké základny v ČR, ani zde nebudou dlouhodobě rozmístěni američtí vojáci. Pokud se dezinformátoři domnívají, že mají ohledně smlouvy „informačně nabito“, tak se zásadně mýlí.

reklama

Stálá přítomnost amerických vojáků na našem území, automatické zřízení americké základny v ČR, „samozřejmé“ dovezení jaderných zbraní. Nic nemůže být vzdálenější pravdě než jmenované příklady zavádějících, případně dokonce vědomě lživých informací o smlouvě DCA, jejíž „správný“ výklad si už stačily monopolizovat antisystémové politické strany. A nejen ony, ale také naši bdělí dezinformátoři, pro něž je dohoda s americkou stranou jako červený hadr na býka.

Američané nejsou okupanti, ale spojenci

Smlouva je podepisována v době, kdy stále zuří ozbrojený konflikt na Ukrajině, dramaticky se horší bezpečnostní prostředí v Evropě, a přesto antisystémové síly, které chtějí spojit osud naší země s Ruskem, považují smlouvu DCA za „vazalskou“ a nepřípadně ji přirovnávají k roku 1968 a zvacímu dopisu. Zásadní rozdíl však tkví v tom, že Američané jsou naši spojenci, kteří by nám v případě napadení přišli na pomoc v rámci kolektivní obrany NATO, zatímco Sověti a další čtyři  země byli v roli okupantů, agresorů, kteří zabíjeli československé občany.

Smlouva neznamená ani dovoz amerických jaderných kapacit, ani zřízení základny, kterou navíc USA v ČR (zvlášť po zkušenostech z let 2008–2009) nechtějí, ani dlouhodobý pobyt amerických vojáků, natožpak „odevzdání“ suverenity ČR americké straně. Stejně jako v žádném případě neznamená zabavování našich vojenských zařízení, ČR nad nimi bude mít vždy svou kontrolu. Všechny objekty a vojenská zařízení, které budou zpřístupněny Američanům (a případně upraveny či vylepšeny), jsou podle článku 5 smlouvy nadále ve vlastnictví ČR.

Jak se píše v článku 5: „Všechny budovy, nepřemístitelné objekty a montážní celky připevněné k zemi v dohodnutých zařízeních a prostorech, včetně těch, které jsou upraveny či zlepšeny ozbrojenými silami USA, zůstávají ve vlastnictví České republiky. Všechny takové budovy, objekty a montážní celky vybudované ozbrojenými silami USA se po jejich dokončení stanou vlastnictvím České republiky, ale ozbrojené síly USA budou takové objekty užívat do té doby, než je ozbrojené síly USA nebudou dále potřebovat.“ Svou suverenitu naopak bude ČR i nadále uplatňovat dle dané legislativy, to se týká například i spáchání trestného činu americkým vojákem proti českému občanovi. V takovém případě bude dotyčný spadat pod českou jurisdikci podle smlouvy NATO SOFA.

Smlouva přinese rozvoj spolupráce mezi USA a ČR

O čem tedy je smlouva jako taková? Dohoda, podepsaná už 24 členskými státy NATO, má především rozvíjet spolupráci mezi oběma státy v záležitostech týkajících se obrany, jak bilaterální, tak v rámci NATO, výměny informací ve strategických věcech obrany a bezpečnosti. V případě potřeby ČR zpřístupňuje po předchozí dohodě dočasně své prostory při plném respektování suverenity ČR pro účely výcviku, manévrů, průjezdu amerických sil, ubytování personálu, umisťování vybavení, zásob a materiálu atd. Nic více, nic méně. Není pravda, co říkají dezinformátoři, že k těmto zařízením nebude mít po dobu užívání americkou stranou ČR přístup, protože, jak se píše v samotné smlouvě, „Strany budou dohodnutá zařízení a prostory užívat společně a budou k nim mít společný přístup, s výjimkou těch dohodnutých zařízení a prostorů nebo jejich částí, které byly výkonnými orgány specificky určeny k výlučnému přístupu a užívání ozbrojenými silami USA.

Co se týče umisťování materiálu, vybavení či zásob v dohodnutých zařízeních, americká strana předem oznámí počty a rozvrhy dodávek takového vybavení, aby měl její český partner přehled o tom, jaký materiál se bude v zařízeních skladovat. V této souvislosti zdůrazněme, že ve smlouvě není ani jedna zmínka o jaderných zbraních či jiných prostředcích hromadného ničení. Jsou to jen fabulace a fantaskní představy dezinformátorů.

Vystoupení z NATO jako bezpečnostní sebevražda

Podepsání obranné smlouvy s USA je v této době více než kdy potřebné a z jejích jednotlivých článků nevyplývá nějaká „poroba“ silnějšímu americkému partnerovi. Antisystémové síly a dezinformátoři účelově překrucují její vyznění tak, aby se zavděčili svým chlebodárcům v Kremlu. Ještě jednou zopakujme, že Američané jsou našimi spojenci, hlavně na nich stojí obrana členských států NATO, tedy i nás. V našem zájmu je rozvíjení a posílení bezpečnostní a obranné spolupráce. Vystoupení z NATO, jak to hlásají dezinformátoři a proruské skupiny, by se v nynějších podmínkách, kdy se za našimi „humny“ válčí, rovnaly bezpečnostní sebevraždě.

KAM DÁL: Area 51 v ohrožení. Na supertajnou americkou základnu se chystá invaze záhadologů.

 

 

https://www.ctidoma.cz/clanek/publicistika/glosa-legendy-a-myty-okolo-smlouvy-s-usa-zadny-dlouhodoby-pobyt-vojaku-zadna-zakladna-na-nasem-uzemi-74680
reklama
reklama

To nejzajímavější do Vašeho e-mailu

Máte zajímavou informaci? Chcete spolupracovat?
Kontaktujte šéfredaktora Martina Chalupu: chalupa@ctidoma.cz

© Centa, a.s.
Jakékoli použití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího užití a zpřístupňování textových či obrazových materiálů bez písemného souhlasu společnosti Centa,a.s. je zakázáno. Čtenář svým přihlášením do jakékoli soutěže na našem webu dává souhlas s tím, že v případě, že se stane výhercem této soutěže, může být jeho jméno na webu publikováno. Centa, a.s. využívala licenci ČTK a využívá fotografie z Depositphotos.