Hornické muzeum Příbram chystá novou trasu důlního vláčku. Co dalšího se připravuje?

Návštěvníci Hornického muzea Příbram se budou moci svézt po nové trase důlního vláčku z Ševčinského dolu k někdejší úpravně dolu Vojtěch. Připravena bude 8. července při tradiční Prokopské pouti. Muzeum kromě toho letos plánuje hornický masopust, putování s hornickými patrony, celostátní konferenci České podzemí nebo akce ke 100. výročí československé státnosti.

reklama

Plno zábavy nabídne 17. února masopust na nádvoří Ševčinského dolu a ve skanzenu Vysoký Chlumec. Návštěvníkům se představí bohutínští dobrovolní hasiči, kteří podle Velfla takto vystupují již 92 let. Velký zájem bývá také o výstavu rukodělných prací o Velikonocích v hornické chalupě na Březových Horách a ve vysokochlumeckém skanzenu.

Každý si vybere to své

Další akcí bude 12. května připomínka poslední bitvy druhé světové války v Evropě u Slivice. Koncem května se pak ve spolupráci s agenturou CzechTourism uskuteční konference České podzemí, kterou bude Příbram hostit vůbec poprvé.

Divácky atraktivní akcí bude i 28. července Den řemesel ve Vysokém Chlumci. Skanzen nabízí dvě desítky historických staveb včetně funkčního vodního mlýna, pily či kovárny. Letos v areálu přibude dřevěná kaplička.

V podzemí dolu Anna je v půlce června plánováno pohádkové putování s hornickými patrony svatou Barborou a Prokopem. Pro starší žáky a studenty středních škol bude 21. června určena slavnostní prezentace jejich prací ke 100. výročí vzniku republiky v Památníku Vojna. "Nabídne i další doprovodný program plný hudby, komentovaných prohlídek s tematickými výstavami zaměřenými na významné mezníky naší novodobé historie, setkání s pamětníky a také polní mši za oběti totality," zve ředitel muzea Josef Velfl.

Setkání s permoníky

Na podzim muzeum plánuje programy pro děti Setkání s permoníky a Havířské šprýmování a v prosinci tradiční akce Vánoce v hornickém domku a Štědrovečerní šichta v Prokopské štole. Milovníci betlémů se mohou těšit na výstavu příbramských hornických jesliček.

Hornické muzeum podle Velfla cílí zejména na školní mládež a rodiče s dětmi, kteří dlouhodobě tvoří více než třetinu návštěvníků. Pro ně je určena řada interaktivních a zábavních programů. Loni si expozice muzea prohlédlo 126 400 lidí, což bylo srovnatelné s předchozími roky.

reklama
#muzeum #hornické #akce #plány

To nejzajímavější do Vašeho e-mailu

reklama
Máte zajímavou informaci? Chcete spolupracovat?
Kontaktujte šéfredaktora Martina Chalupu: chalupa@ctidoma.cz

© Centa, a.s.
Jakékoli použití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího užití a zpřístupňování textových či obrazových materiálů bez písemného souhlasu společnosti Centa,a.s. je zakázáno. Čtenář svým přihlášením do jakékoli soutěže na našem webu dává souhlas s tím, že v případě, že se stane výhercem této soutěže, může být jeho jméno na webu publikováno. Centa, a.s. využívala licenci ČTK a využívá fotografie z Depositphotos.