Houby rostou o sto šest. Připravte si hříbkovou omáčku
Venku se ochladilo, houbám to ale nevadí. Rostou stejně jako dříve, košíky jsou po chvilce plné. Kam se vypravit na houby a jak je potom zužitkovat?
Každý houbař moc dobře ví, že houbám chladnější počasí nevadí. Rostou hřiby smrkové, dubové, kozáci, babky a bedly. A pak čirůvky a různé druhy holubinek. Výběr je opravdu široký a kdo hledá, ten najde. "My chodíme na houby do lesů v okolí Kamenice, v lese ale strávíme třeba celý den. Na houby se chodí už od rána, aby je jiný houbař nevysbíral. Je to procházka a celodenní relax, čištění hub pak ale zabere i hodně práce," říká Kateřina, vášnivá houbařka z Velkých Popovic.
A co vy, máte nějaké oblíbené místo, kde houby rostou a kam na ně chodíte? Napište svůj tip do komentářů, nadšených houbařů není nikdy dost. A houby rostou pořád dokola! I sběr hub má ale určitá pravidla, jste začátečníci ve sbírání? Přečtěte si náš houbový tutoriál pro začátečníky.
A nezapomeňte, že nesmíte sbírat houby, které sami s jistotou nepoznáte. Čtěte mýty o jedovatých houbách. Když houby přinesete z lesa, očistíte je a vrhnete se na krájení, už se vám jistě sbíhají sliny na nějaký dobrý recept.
Udělejte si hříbkovou omáčku. Jemnější jste ještě nejedli!
Co takhle zkusit hříbkovou jemnou omáčku? Smetanovější a lahodnější pokrm jste určitě nejedli. Budete potřebovat sůl, pepř, smetanu na vaření a knedlíky, se kterými se omáčka podává. Místo knedlíků si to ale můžete připravit třeba s těstovinami.
Postup:
- Dvě lžíce másla rozpusťte v širším kastrolu, pak na něm nechte zesklovatět cibuli nakrájenou najemno.
- Přidejte dobře očištěné, omyté, osušené a na plátky nakrájené houby a zprudka je osmahněte. Promíchejte, dost osolte a posypejte půllžičkou drceného kmínu. Po deseti minutách opékání přilijte smetanu, přiveďte k varu, nechte mírně probublávat a podle potřeby zahustěte středně tmavou jíškou připravenou ze zbylého másla a hladké mouky.
- Omáčku dotáhněte pepřem a podávejte s houskovým knedlíkem (či jinou přílohou).
Omáčka je opravdu výborná a čím víc hříbků máte, tím déle vám vydrží. Je lahodně smetanová a rozplývá se na jazyku. Jestli nemáte receptů ještě dost, pak rozhodně doporučujeme houbový koláč, na kterém si smlsnete náramně. A zužitkujete i jiné druhy hub. Dobrou chuť!
Víte, jaké je nejlepší houbové koření?