Hranice České republiky jsou zavřené. Šíření koronaviru je nově trestný čin

Vláda zpřísnila některá opatření
Vláda zpřísnila některá opatření

Šíření koronaviru může být podle vlády České republiky trestným činem. Zpřísňují se také pravidla na hranicích. Češi nebudou moci vycestovat do zahraničí a cizinci nebudou puštěni na naše území. To však není vše, s čím přišla vláda po dnešním jednání.

reklama

Vláda zakázala vycestování z ČR do zahraničí českým občanům a cizincům s trvalým nebo přechodným pobytem nad 90 dnů. Zákaz začne platit v noci z neděle na pondělí. Ve stejný čas začne platit také zákaz vstupu všech cizinců na území České republiky. Ministr vnitra stanoví výjimky, týkat se budou například přeshraničního styku. Jedná se o další stupeň drastického omezení pohybu. 

Nová pravidla pro volný čas

Vláda od sobotních 06:00 zakáže přítomnost veřejnosti v bazénech a turistických informačních centrech. Od stejného času zakáže přítomnost na venkovních i vnitřních sportovištích s účastí přesahující ve stejný čas 30 lidí. Na tiskové konferenci po dnešním jednání vlády to řekl premiér Andrej Babiš (ANO). Od soboty 06:00 vláda též zakazuje prodej na tržnicích a tržištích, jako je pražská Sapa.

Nová pravidla ve věznicích

Vláda zakáže kvůli šíření koronaviru s účinností od půlnoci na sobotu návštěvy ve věznicích a detenčních ústavech. Vězňům bude umožněno více telefonovat s příbuznými a změní se také systém doručování balíků.

Půl miliardy na ochranné pomůcky

Vláda uvolnila z rozpočtové rezervy 500 milionů korun pro ministerstvo zdravotnictví na nákup ochranných pomůcek proti koronaviru. Na tiskové konferenci to oznámil premiér Andrej Babiš (ANO). Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) podle něj má připravit krizovou distribuci respirátorů a roušek, podrobná opatření projedná vláda v pondělí.

Češi a svět

Na české občany dolehne také opatření, které zavádějí Spojené státy. Od dnešní půlnoci začne platit 30denní zákaz cestování z Evropy do USA, výjimkou je Británie. Do zámoří plánovalo vycestovat několik tisíc Čechů. 

Velké ztráty zaznamenají hlavně velcí evropští dopravci, u tuzemských leteckých společností naopak bude vliv omezení malý, řekli odborníci na leteckou dopravu. Firmy z cestovního ruchu v Česku se obávají při delším trvání opatření kvůli novému koronaviru ztráty až desítek tisíc pracovních míst a více než 100 miliard korun.

 

 

https://www.ctidoma.cz/clanek/publicistika/hranice-ceske-republiky-jsou-zavrene-sireni-koronaviru-je-nove-trestny-cin-58332
reklama
reklama

To nejzajímavější do Vašeho e-mailu

Máte zajímavou informaci? Chcete spolupracovat?
Kontaktujte šéfredaktora Martina Chalupu: chalupa@ctidoma.cz

© Centa, a.s.
Jakékoli použití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího užití a zpřístupňování textových či obrazových materiálů bez písemného souhlasu společnosti Centa,a.s. je zakázáno. Čtenář svým přihlášením do jakékoli soutěže na našem webu dává souhlas s tím, že v případě, že se stane výhercem této soutěže, může být jeho jméno na webu publikováno. Centa, a.s. využívala licenci ČTK a využívá fotografie z Depositphotos.