Je vám venku špatně? Možná máte alergii na chlad

Jak jste na tom vy?
Foto: Pixabay.com
Jak jste na tom vy?

I když alergie na chlad neboli chladová kopřivka patří k méně častým alergiím, je velmi nebezpečná. Kvůli otokům, které způsobuje, se totiž můžete i zadusit. Týká se chladová kopřivka i vás?

reklama

Že jste ještě nikdy neslyšeli o alergii na chlad? Jde o zvýšenou citlivost na chladné teploty a mráz nebo také na studenou vodu. Alergie není příliš častá a častěji jí trpí ženy než muži. Projevuje se tak, že po pobytu v chladném prostředí má člověk otoky na místě, kde neměl oblečení. Říká se tomu chladová kopřivka, projevuje se během několika minut a může trvat déle než dvě hodiny. 

Teplota potřebná k vyvolání chladové kopřivky je nejčastěji kolem 0 stupňů, u některých lidí může být ale vyvolána i při 10 stupních nad nulou. Průběh alergie je u člověka dlouhodobý a trvá více let. U většiny "postižených" vždy v létě odezní, není to však pravidlo.

Alergie na chlad se projevuje i v létě
Nejčastějšími příznaky chladové kopřivky je vodová rýma, dále pak otoky těch míst těla, která nejsou pokryta oblečením, tedy obličeje a rukou. Kromě otoků se projevuje zarudnutím kůže, vznikem kopřivky a popraskáním kůže. Ojediněle se také vyskytují potíže s dýcháním. Člověk mívá problémy při přechodu z tepla do zimy nebo naopak. Alergie na chlad se ale může projevit i v létě při koupání ve studené vodě. Studené nápoje nebo zmrzlina mohou zase vyvolávat otok rtů a jazyka.

Naopak například kýchání, kašel nebo dušnost při přecházení z tepla do zimy nejsou projevem chladové alergie. Může se jednat však o jinou alergii, při které dochází k podráždění zánětu na sliznicích. Rozhodně se tedy nedá říct, že alergií na chlad trpí každý, komu vadí střídání teplot. V případě alergie na chlad jde o dlouhodobou diagnózu, kdy se vodová rýma a kopřivka objevují takřka celou zimu. 

"Onemocnění se u mě poprvé objevilo těsně před koncem zimy. Byla mi zjištěna akutní chladová alergie, což znamenalo kopřivku a otoky těla tam, kam se chlad dostal. Pomocí kombinace léků se podařilo zmírnit projevy. Při teplotě nad patnáct stupňů jsem zcela v pořádku, při nižších teplotách se již problémy začínají objevovat," popisuje svou zkušenost pětatřicetiletá Mirka.

Zpočátku vypadá alergie triviálně, může ale vést až ke smrti. Nebezpečné je chodit do chladné vody během letního období. Hrozí bolesti hlavy, dušnost, pokles tlaku nebo i ztráta vědomí. O zimním počasí ani nemluvě. Koulování nebo válení se ve sněhu nepřipadá v úvahu. Navíc při konzumaci chladných jídel nemusí vzniknout jen otok jazyka, ale také otok hrtanu, což ve vážných případech vede k udušení. 

"Je mi 70 let a chladová alergie mne trápí celý život. I když v mladším věku to bylo o moc horší než teď. Zčervenání pokožky plus kopřivka, která se později, pokud nedošlo k prohřátí, slévala do velkých otoků. A vše silně svědící. Koupání ve studené vodě nepřipadlo v úvahu, protože jsem z vody po malé chvilce vycházela červená a silně oteklá. Je pravda, že na slunci během 20 až 30 minut vyrážka i otoky zmizely. Později se to zlepšilo, i když zima mne stále atakovala svědící kopřivkou. V sou­časné době se stále se zimou nekamaradím, ale už mne netrápí kopřivka ani opuchliny. Zato mě začíná trápit svědění, nejvíce odhalených rukou, a to i v teplém prostředí. Krátký rukáv nemohu mít, dlouhý rukáv ano - to jsem bez jakýchkoliv problémů," popisuje svoje zkušenosti Radka.

Jak správně určit diagnózu?
Říci si, že máte alergii na chlad, dost dobře sami nemůžete. Ale můžete u sebe vypozorovat určité příznaky otoků, zarudlosti, či dokonce dušnosti. Pokud se vám při přechodu z tepla do zimy či naopak špatně nebo ztěžka dýchá, neváhejte a navštivte lékaře. Při určování alergií je důležitý pečlivý rozbor anamnézy. Nemoc potvrdí až chladové testy, které se na člověku provedou - ponoří ruce do nádoby s ledem a pak do vody teplé 10 stupňů po dobu deseti minut). 

Jak se alergie na chlad léčí
Nezbytné je podávání antihistaminik s důrazem na jejich užití preventivně před vystavení se chladu. Důležité je i používat vhodné krémy, hlavně v období zimy a vyhýbat se prudkým změnám teploty. Nezakrytá místa si musí člověk chránit před větrem a mrazem čepicí, rukavicemi, šálou, nebo dokonce používat kuklu či roušku přes pusu. Je vhodné zakrýt se více, než jsou zvyklí ostatní lidé. 

reklama
#alergie na chlad #chladová alergie #alergie na zimu

To nejzajímavější do Vašeho e-mailu

reklama
Máte zajímavou informaci? Chcete spolupracovat?
Kontaktujte šéfredaktora Martina Chalupu: chalupa@ctidoma.cz

© Centa, a.s.
Jakékoli použití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího užití a zpřístupňování textových či obrazových materiálů bez písemného souhlasu společnosti Centa,a.s. je zakázáno. Čtenář svým přihlášením do jakékoli soutěže na našem webu dává souhlas s tím, že v případě, že se stane výhercem této soutěže, může být jeho jméno na webu publikováno. Centa, a.s. využívala licenci ČTK a využívá fotografie z Depositphotos.