Konečně: Terasa na Budějovické má být opravena do srpna příštího roku

Hlavní město má připravený projekt rekonstrukce terasy nad stanicí metra C Budějovická a do konce listopadu plánuje požádat o stavební povolení. Na základě návrhu dohody s pražským dopravním podnikem (DPP), obchodním centrem DBK a Českou spořitelnou by měla být rekonstrukce hotova do konce srpna příštího roku. Terasa byla kvůli havarijnímu stavu loni v lednu dočasně uzavřena a minulé vedení města ji původně plánovalo zbourat.

reklama

Dosažení dohody se všemi zainteresovanými stranami byl podle radního náročný proces. "Je to výsledek mnoha měsíců jednání, kdy jsme dospěli k mnoha ústupkům a konsensu smluvních stran. Výsledkem bude konečně normální způsob údržby, správy a oprav cele dotčené lokality," řekl Jan Chabr.

Strany se dohodou zaváží respektovat v ní uvedené majetkové vztahy a nenapadat je u soudu. Samotnou pochozí terasu podle dokumentu vlastní pražský magistrát, který se zaváže ji udržovat a bezplatně zpřístupnit.

Snad to konečně vyjde

Dokument bude v nejbližší době schvalovat městská rada, poté by se měla dohoda podepsat. Následovat bude soutěž na zhotovitele rekonstrukce, který bude mít smluvní povinnost opravu stihnout do termínu uvedeném v dohodě, tedy do 30. srpna příštího roku. Město již s Českou spořitelnou a DBK podepsalo memorandum, dohoda představuje další krok, který již je právně závazný.

Terasa byla vybudována v roce 1977 a nebyla nikdy opravována a ani udržována. Problémem je například zatékání do konstrukce. Havarijní stav je známý od roku 2010. Stavba navíc historicky nikomu nepatřila. Teprve v roce 2013 úředníci radnice Prahy 4 rozhodli, že patří hlavnímu městu. V posledních necelých šesti letech bylo vypracováno několik projektů na opravu terasy, ta se ale nikdy neuskutečnila.

DBK bylo vždy proti uzavření

Pasáž u jižního výstupu z metra nechala Praha uzavřít loni 22. ledna. Tři dny předtím byl uzavřen výstup z metra. Magistrát následně přišel s řešením terasu zbourat. Po téměř deseti měsících ale nakonec nechalo terasu podepřít vzpěrami, které jsou u východu z metra dosud, a jižní výstup z metra byl opět otevřen.

Uzavření pasáže se od začátku nelíbilo DBK. S ním město bezvýsledně jednalo o možném odprodeji terasy obchodnímu centru. Proti uzavření se tehdy postavila také radnice Prahy 4.

reklama
#Budějovická #terasa #záchrana

To nejzajímavější do Vašeho e-mailu

reklama
Máte zajímavou informaci? Chcete spolupracovat?
Kontaktujte šéfredaktora Martina Chalupu: chalupa@ctidoma.cz

© Centa, a.s.
Jakékoli použití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího užití a zpřístupňování textových či obrazových materiálů bez písemného souhlasu společnosti Centa,a.s. je zakázáno. Čtenář svým přihlášením do jakékoli soutěže na našem webu dává souhlas s tím, že v případě, že se stane výhercem této soutěže, může být jeho jméno na webu publikováno. Centa, a.s. využívala licenci ČTK a využívá fotografie z Depositphotos.