Multitasking? Děti jej zvládají o moc lépe než my!

Multitasking je naprosto běžnou součástí našich životů. Je to dobře?
pixabay.com
Multitasking je naprosto běžnou součástí našich životů. Je to dobře?

Fenomén multitaskingu je bližší mladším generacím a zvládají ho lépe ženy než muži. Kolik činností najednou zvládáme a jaký to má vliv na náš život?

reklama

Jak jste na tom s mutitaskingem? Zjistěte, kam se svět pomalu, ale jistě posunuje!

Co je to multitasking 

Multitasking je způsob práce nebo jiné aktivity, kdy současně vykonáváme více různých činností nebo neustále střídáme jednu aktivitu s jinou. Rizika multitaskingu tkví v tom, že můžeme ztratit koncentraci pozornosti a na řadu můžou přijít i trvalé poruchy pozornosti. Dlouhodobý a intezivní multitasking může vést k chronickému stresu a únavě. 

Vliv nových médií

Nová média nutí uživatele ke kombinování několika aktivit. Užívání jen jedné aplikace a dělání jen jedné věci v jeden okamžik mladší generaci připadá nudné. Dívat se na film bez mobilu v ruce, číst text a neposlouchat u toho hudbu nebo neskypovat s přáteli je nenormální. Situaci dobře mapuje nový serial Semestr, který se odehrává na obrazovkách počítače. Starší ročníky mají problém sledovat komunikaci a činnosti ve všech oknech. Obecně lze tvrdit, že multitasking je přirozenější pro ženy, které zvládají soustředit pozornost více směry. Problém však může nastat u obou pohlaví, když se musí dlouhodbě zaměřit na řešení jen jednoho problému a do hloubky ho promýšlet a řešit. Dalším aspektem nových médií je bezesporu možnost interaktivně ovlivňovat dění na obrazovce. Ať už jde o hru, aplikaci nebo seriál, vždy sklidí velký úspěch, když můžeme s obsahem kreativně pracovat. 

Škola - pravěká instituce

Instituce jako je škola je příliš zastaralá a žáky nudí a demotivuje. Zejména memorování informací, které jsou kdykoliv volně dostupné na internetu, je většinou vnímáno jako zbytečné. Situace se postupně mění a učitelé se snaží stát se spíše zprostředkovateli zdrojů informací a poskytnout žákům návod, jak o věcech přemýšlet a jak se zdroji efektivně pracovat. 

Kolik aplikací a činností zvládáme běžně? 

Krátkým průzkumem na facebooku jsme zjistili, že je naprosto běžné kombinovat až devět činností. (Mluvit na skypu, sledovat seriál i videa, číst několik textů, psát e-mail, zpracovávat tabulku a mít otevřený slovník, kalendář a do toho nějakou zábavnou většinou jen jednoduchou hru na odreagování, během toho stíháme i stříhat videa, upravovat fotky, psát posty na sociální sítě a do toho všeho jíst večeři.) Otázkou však zůstává, jak moc efektivní to vlastně všechno je. 

 

reklama
#média #ženy #muži #multitasking #Semestr #serialy #škola #aplikace

To nejzajímavější do Vašeho e-mailu

reklama
Máte zajímavou informaci? Chcete spolupracovat?
Kontaktujte šéfredaktora Martina Chalupu: chalupa@ctidoma.cz

© Centa, a.s.
Jakékoli použití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího užití a zpřístupňování textových či obrazových materiálů bez písemného souhlasu společnosti Centa,a.s. je zakázáno. Čtenář svým přihlášením do jakékoli soutěže na našem webu dává souhlas s tím, že v případě, že se stane výhercem této soutěže, může být jeho jméno na webu publikováno. Centa, a.s. využívala licenci ČTK a využívá fotografie z Depositphotos.