Na houbách: Rozpoznáváme vynikající holubinky
Houby už začínají růst ve velkém. Rostou hřiby pravé i kováři, masáci, babky, ale i holubinky a bedly. Dnes se zaměříme na to, jak rozpoznat chutnou holubinku a s čím byste si ji mohli splést.
Holubinky jsou velice chutné houby a není těžké je rozeznat. Holubinky jsou rodem vyšších hub, které jsou spolu s rodem ryzec řazeny do čeleni holubinkovité. Pletivo třeně je velmi křehké, zrnité až pórovité, bez vláknité struktury. Plodnice je rozlišena v klobouku, na jehož spodní straně nalezneme lupeny a třeň. Vrchní strana kloubouku je obvykle pestře zbarvená nejrůznějšími barvami, díky čemuž jsou holubinky velmi nápadné. Závoj houby není vyvinutý. V pletivu houby se nacházejí mléčnice, které u ryzce v případě poranění houby vytékají.
"Holubinky jsou prakticky všechny jedlé, existuje jenom jedna holubinka mírně jedovatá – holubinka vrhavka. Jenomže ta tak strašně pálí, že byste si s ní zkazili jakýkoliv pokrm. Sbírat holubinku je snadné. Když poznáte podle postavy houby, že to je holubinka, tak do ní dloubněte. A když vyloupnete jenom kousíček ze třeně, jako kdybyste dlábli například do jablka, tak vyloupnete kousíček té hmoty, protože holubinka má kulové buňky, a tím pádem to lehce vypadne. Kdežto u každé jiné houby, když škrábnete do třeně, tak ona vlákní. Potom holubinku ochutnáte, nejlépe v lupenech, a když pálí, tak ji vyhodíte; a když nepálí, dáte ji do košíku,“ vysvětluje mykolog Daniel Kvasnička, který působí ve Spolku mykologů Poděbrady.
"Holubinku byste si mohli splést s ryzcem, protože holubinky jsou podřádem ryzců. A ryzci dělají to samé, ale u ryzce by vytékalo mléko. Když rýpnete, nevytéká mléko, ochutnáte, rozeznáte. Nemusíte rozeznávat, jaká holubinka to je, dáte ji do košíku a je dobrá,“ libuje si pan mykolog.
Pozor, pokud jde o ryzec. Některé druhy ryzců jsou jedlé, například ryzec smrkový, ryzec pravý a ryzec syrovinka, a patří mezi nejchutnější houby. V rodu ryzců jsou však i nejedlé a dokonce i jedovaté druhy.
Jak se dají holubinky připravit?
Vyzkoušejte třeba pečené holubinky. Příprava je jednoduchá. U větších plodnic holubinek sloupneme okraje kloboučku a třeň odkrojíme. Pak klouboučky opláchneme, necháme je okapat a poklademe je na plech lupeny směrem nahoru. Posolíme je a vložíme do spodní části trouby. Pečeme na 200 stupňů asi 20 minut. Holubinky vypustí hodně šťávy, tu ale nevyléváme. Houby podáváme i se skvělou šťávou, která zůstala v klouboučcích.