Nakupování zásob se vyplatí jen někdy. Ekonom Pilíšek vysvětluje, zda je teď ta správná doba

Peníze kvůli inflaci ztrácejí hodnotu
Foto: Depositphotos
Peníze kvůli inflaci ztrácejí hodnotu
názor

Inflace meziročně vystoupala na 11,1 procenta. Podle odborníků to není konečný stav. Téměř vše zdražuje. Česká národní banka ve čtvrtek zvýšila základní úrokovou sazbu na 5 procent, bude nejvýše od roku 2001. Tak vysoké úroky nezažila celá jedna generace podnikatelů. Je to důvod k panice a například k nakupování zásob?

reklama

Zvýšení sazeb na 5 procent je od ČNB správné rozhodnutí, dražší peníze by podle šéfky Národní rozpočtové rady Evy Zamrazilové poškodily české firmy. Řekla to webu Seznam Zprávy. Ceny v České republice přesto rostou velmi rychle. Vyšší míru inflace už zaznamenali pouze v Litvě a Estonsku.

Musíme mít stále nové věci?

Podle ekonoma a spoluzakladatele společnosti Zlaté rezervy Romana Pilíška bude inflace nadále stoupat dalších zhruba deset let. „S tím nikdo z nás nic moc nenadělá. Na druhou stranu je to pro nás pro všechny důvod k zamyšlení, za co svoje vydělané peníze vlastně utrácíme. Zdali musíme mít neustále vše nové a moderní, nebo se nám třeba v delším horizontu vyplatí kupovat kvalitnější věci, které déle vydrží,“ vysvětluje pro Čtidoma.cz.

Zmiňuje i pozitivní přístup Evropské unie, která se k problematice postavila kladně. Legislativně totiž nutí výrobce, aby byly jejich výrobky opravitelné. „Což by mělo být samozřejmé,“ myslí si odborník.

Ušetříme, nebo naopak proděláme?

V současné situaci se nabízí řešení - nakoupit zásoby a krizi přečkat "za levno". Podle Pilíška to ale může být značně ošidné. „Nakupování zásob má vždy dvě roviny. Ekonomickou, kdy nakoupíme věci dlouhodobé denní potřeby a v dlouhodobém horizontu nějakou tu korunu možná i ušetříme. Nebo také ne, pokud je zboží nekvalitní, uskladnění nedůkladné a krize krátká. Tam samozřejmě něco i proděláme, výměnou za určitý pocit bezpečí.“

Druhou rovinu vidí v psychologické stránce. Což u nás ukázala nedávná koronavirová krize. „Jde totiž o to, zdali chcete pustit tento druh strachu do svého mentálního prostoru. Jakmile to totiž jednou uděláte, velmi těžko se tohoto pocitu budete zbavovat,“ tvrdí ekonom.

Strach, který ovládá masy

Strach z chudoby ale není nic nového. „Strach z chudoby a nedostatku popisuje americký filozof Napoleon Hill ve své knize „Jak přelstít ďábla“  již v roce 1938, kde definuje strach ze smrti a chudoby jako dva hlavní ovládací prostředky k ovládání mas,“ uvádí Pilíšek příklad.

Zároveň doporučuje racionální přístup, panika není na místě. „Základem všeho je vyváženost a úměra. Pokud tedy mluvíme o případném zásobování, zkusme vždy uvažovat více pragmaticky než emotivně a pečlivě zvažujme, co je nutné a co nikoliv.“

KAM DÁL: Česká armáda je podfinancována. Je to hanba Babišovy vlády, říká poslanec Hofmann.

reklama
#názor

To nejzajímavější do Vašeho e-mailu

reklama
Máte zajímavou informaci? Chcete spolupracovat?
Kontaktujte šéfredaktora Martina Chalupu: chalupa@ctidoma.cz

© Centa, a.s.
Jakékoli použití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího užití a zpřístupňování textových či obrazových materiálů bez písemného souhlasu společnosti Centa,a.s. je zakázáno. Čtenář svým přihlášením do jakékoli soutěže na našem webu dává souhlas s tím, že v případě, že se stane výhercem této soutěže, může být jeho jméno na webu publikováno. Centa, a.s. využívala licenci ČTK a využívá fotografie z Depositphotos.