Nejkrásnější mosty: Všimněte si, po kterých jezdíte

Mosty jsou nejen praktické, ale i krásné
muzeum beroun
Mosty jsou nejen praktické, ale i krásné

Mosty nám usnadňovaly dopravu odpradávna. Než byl postaven drahý most, bylo nutné se přes vodu plavit na lodičkách a velké náklady plavit po vodě. Kde jsou ve Středočeském kraji ty nejkrásnější mosty? Možná vás to překvapí.

reklama

Most často přejedeme bez povšimnutí. Maximálně se kocháme výhledem z mostu. Stačí ale změnit perspektivu a můžete se kochat i samotnou stavbou. Od mohutných kamenných mostů až k dlouhým kovovým konstrukcím, všechny stojí za pozornost. 

Berounský most
Most pocházel už ze středověku. V Berouně jste se zkrátka nemuseli brodit ledovou vodou. První zmínka o berounském mostě je doložená z roku 1353. Víme o něm díky vdově Jarušce, která odkazuje svůj nemovitý majetek dětem a k popisu místa zmiňuje své polnosti u mostu. Most byl zčásti krytý a vedl z ostrova na Dolejší náměstí.

Byl postaven ze dřeva, lehce proto podléhal vlivům počasí. Později byl dřevený most několikrát zničen povodní, například při tání v roce 1570. Nicméně definitivně jej zničila až velká roku 1629. Následoval nespočet nových nekvalitních mostů, které byly ničeny.

Bakovský most
Silniční kamenný obloukový most vede přes Bakovský potok. Najdete ho v Královicích v okrese Kladno. Postavený byl v polovině 19. století a rekonstrukcí prošel v roce 2015. Sochy po obou stranách zobrazují svatého Václava a svatého Jana Nepomuckého. 

Kolínský most 
Královské město Kolín si zasloužilo moderní obloukový železobetonový most. Ten vznikl v letech 1924-1927, a to na místě starého železného mostu. Ještě v letech 1410 vedl přes Labe dřevěný most, na němž se platilo mýto. Kdo na to neměl, musel přes vodu. Most byl opravován z vybraného mýta. Přes most dokonce fungoval i vodovod s železnými trubkami, jenže pak přišlo švédské vojsko a obrátilo Kolín na popel. Stavba nového mostu začala až před první světovou válkou a most byl pojmenován po Masarykovi. Stavba stála neskutečné 4 miliony korun. 

 

reklama
#doprava #krása #komunikace #mosty #stavby

To nejzajímavější do Vašeho e-mailu

reklama
Máte zajímavou informaci? Chcete spolupracovat?
Kontaktujte šéfredaktora Martina Chalupu: chalupa@ctidoma.cz

© Centa, a.s.
Jakékoli použití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího užití a zpřístupňování textových či obrazových materiálů bez písemného souhlasu společnosti Centa,a.s. je zakázáno. Čtenář svým přihlášením do jakékoli soutěže na našem webu dává souhlas s tím, že v případě, že se stane výhercem této soutěže, může být jeho jméno na webu publikováno. Centa, a.s. využívala licenci ČTK a využívá fotografie z Depositphotos.