Nejlepší melounové RECEPTY čekají právě na vás!
Meloun nasladko, naslano i zmrzlý! Co preferujete vy? Kterou melounovou laskominku byste si vybrali? Pojďte se inspirovat!
Grilovaný meloun
- polovina menšího melounu
- chilli
- šťáva z půlky limetky
- vanilková zmrzlina
- meduňka
Meloun nakrájíme na dvoucentimetrové plátky, posypeme je trochou chilli. Posypané plátky vložmímena gril a grilujeme tak 1-2 minuty. Sundáme a pokapeme šťávou z limetky. Na talíři přidáme zmrzlinu a kousek čerstvé meduňky.
Melounové smothie
- 2 hrnky vypeckovaného melounu
- 1/2 limetky
- 2 lžíce třtinového cukru (může být i normální)
- 1/2 hrnku pramenité vody
Na jednu porci potřebujeme 2 hrnky vypeckovaného melounu. Vložíme jej do smothie makeru, přidáme šťávu z poloviny limetky a cukr. Promixujeme, nalijeme do džbánku a přidáme půl hrnku vody. Dobrou chuť!
Melounová zmrzlina
- půlka menšího melounu ( 0,5 – 1 kg ), vydlabaný vnitřek, odpeckovaný
- 100 g moučkového cukru
- šťáva z jedné limetky
- dvě lžíce smetany ke šlehání
Meloun vydlabejte, odpeckujte a vložte do mixéru. Rozmixujte na kaši, přidejte cukr, šťávu z limetky a smetanu. Znovu pořádně promixujte. Směs nalijte do kovové misky a pět hodin nechte odpočívat v mrazáku. Každou půlhodinku promíchejte. Zmrzlina pak bude o něco nadýchanější. Pokud chcete zmrzlinu light, vynechte smetanu.
Melounová polévka
- 250 ml suchého bílého vína
- 80 g krupicového cukru
- 1 lžička strouhané kůry
- 250 g jahod
- 1 kg melounové dužiny, zbavené semen a pokrájené
- plátek melounu a snítky meduňky k ozdobení
Víno s cukrem přivedeme k varu, necháme pět minut probublávat, vypneme a přidáme citronovou kůru. Svařené víno, jahody a melounovou dužinu rozmixujeme. Ochutnáme a případně přisladíme. Na minimálně tři hodiny dáme polévku odpočívat do lednice. Při podávání rozdělíme do misek, ozdobíme melounem a meduňkou.