Od středověku až do první republiky: Mníšecký zámek vás přenese do minulosti

Zámek v Mníšku u Prahy nedaleko Prahy chystá v letošní sezoně akci Časohled, která návštěvníky přenese do historie. Na nádvoří a v zahradě budou 6. července stanoviště, na nichž se zájemci budou moci naučit historické tance, ochutnat dobová jídla a prohlédnout si technické vybavení z různých epoch.

reklama

Lidé se budou moci aktivně zapojit či jen sledovat program a procházet jednotlivými obdobími dějin, která představí i popisné tabule s výkladem. Budou si moci také prohlédnout a osahat vybavení rytířů, mušketýrů a vojáků od středověku až po konec první republiky.

Bydlení pro šlechtu

Mníšecký zámek loni zpřístupnil půdní prostory, což podle Digrinové přispělo k vyšší návštěvnosti. Hlavně díky přístupu na vyhlídku z věže si památku prohlédlo téměř 57 000 lidí, zhruba o 6 000 více než předloni. Věž byla prvně otevřena už v roce 2017, tehdy ovšem jen ve vybraných termínech. Loni se přistoupilo k jejímu pravidelnému otevření a do věže je umožněn vstup každý víkend, o prázdninách denně kromě zavíracího pondělí.

Původně barokní objekt po třicetileté válce přestavěl z tvrze na reprezentativní šlechtické sídlo zbohatlík a dobrodruh Servác Engel z Engelsflussu. V letech 1897 až 1945 zámek sloužil jako bydlení pro šlechtu měšťanského původu. V roce 1945 byl vypleněn a konfiskován.

O rok později získalo zámek do správy ministerstvo vnitra, které v něm vybudovalo archiv. V roce 2000 se stal majitelem zámku Národní památkový ústav, který zahájil jeho rozsáhlou rekonstrukci za více než 100 milionů korun. Trvala do roku 2006, kdy se areál otevřel veřejnosti.

reklama
#zámek #historie #léto #sezóna #Léto 2020

To nejzajímavější do Vašeho e-mailu

reklama
Máte zajímavou informaci? Chcete spolupracovat?
Kontaktujte šéfredaktora Martina Chalupu: chalupa@ctidoma.cz

© Centa, a.s.
Jakékoli použití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího užití a zpřístupňování textových či obrazových materiálů bez písemného souhlasu společnosti Centa,a.s. je zakázáno. Čtenář svým přihlášením do jakékoli soutěže na našem webu dává souhlas s tím, že v případě, že se stane výhercem této soutěže, může být jeho jméno na webu publikováno. Centa, a.s. využívala licenci ČTK a využívá fotografie z Depositphotos.