Odhalení tří bust u zámku Veltrusy

Zámek Veltrusy a čestný dvůr

V sobotu 26. září odpoledne proběhne Válka bramborová, a to k příležitosti odhalení tří zrestaurovaných bust v zámeckém parku Veltrusy.

reklama

Odhalení bust

Na sobotní akci, která začne ve 14 hodin, se bude vzpomínat na původní myšlenku postavení Chrámu přátel venkova a zahrad a také na tři významné osobnosti našich dějin. Konkrétně na generála Laudona, Franze Moritze von Lacy a císaře Josefa II., jejichž zrestaurované busty budou v Chrámu po dlouhých letech slavnostně vráceny. 

Klasicistní pavilon byl vybudován v letech 1792 - 1794.
Jeho původní název byl "Chrám obránců vlasti a přátel zahradnictví".

Jedná se o kopie původních bust. Během Války bramborové se bude připomínat jedna zapomenutá válka, kterou vedl generál Laudon.

 

 

Přednášky a bramboráky

Akce bude spíše komorní s doprovodním kulturním programem, doprovodnými přednáškami o pavilonu s odborníky.

Jelikož je to to válka bramborová, nebudou tu chybět bramboráky a bramborové placky. Dále zde budou stánky či výtvarná dílna pro děti.

"Je to akce určená nejen pro děti, ale i pro lidi, které zajímá historie veltruského parku, výstavby," uvádí Sylvie Kročáková, zaměstnankyně zámku Veltrusy.

https://www.ctidoma.cz/clanek/publicistika/odhaleni-tri-bust-u-zamku-veltrusy-16195
reklama
reklama

To nejzajímavější do Vašeho e-mailu

Máte zajímavou informaci? Chcete spolupracovat?
Kontaktujte šéfredaktora Martina Chalupu: chalupa@ctidoma.cz

© Centa, a.s.
Jakékoli použití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího užití a zpřístupňování textových či obrazových materiálů bez písemného souhlasu společnosti Centa,a.s. je zakázáno. Čtenář svým přihlášením do jakékoli soutěže na našem webu dává souhlas s tím, že v případě, že se stane výhercem této soutěže, může být jeho jméno na webu publikováno. Centa, a.s. využívala licenci ČTK a využívá fotografie z Depositphotos.