Okamura, Ukrajinci, ryby, důchodci a novodobý Hitler

Tomio Okamura přišel o volební téma číslo jedna

„Nešiřte lži a nenávist,“ vzkazuje ministr Jurečka Okamurovi a jemu podobným. Čísla z jeho ministerstva nepotěší dezinformátory a populisty, kteří na protiukrajinské rétorice stavěli svůj program. Uprchlíci si totiž na sebe bohatě vydělají. Největší ranou to zřejmě bude pro zmíněného Tomia Okamuru, který byl na Ukrajince schopný svádět i úbytek ryb v řekách. Politolog Jan Charvát pro Čtidoma.cz vysvětluje, proč musí šéf SPD stále přitvrzovat, včetně přirovnávání vládních politiků k Hitlerovi.

reklama

„Fialova vláda Ukrajincům vyplatila 45 miliard korun za rok a pak řekne českým důchodcům a českým maminkám s dětmi, že na ně nemá peníze? To je fakt hnus. Odporný,“ rozčiloval se Okamura loni v debatě na CNN Prima News„Většina Ukrajinců jsou ekonomičtí uprchlíci, kteří tady vysávají sociální dávky. To je potřeba ukončit,“ blouznil Okamura. Tyto úvahy však teď naprosto rozbilo Ministerstvo práce a sociálních věcí, které informace zveřejnilo v tiskové zprávě.

Ministerstvo: Ukrajinci vydělávají

Ke zprávě se vyjádřil i samotný ministr Marian Jurečka na svém Twitteru. „Řeknu to znovu pro všechny obchodníky se strachem. Naprostá většina dospělých uprchlíků z Ukrajiny u nás pracuje, platí odvody a do rozpočtu odvádí mnohem více, než kolik vydáme na pomoc jejich krajanům. Nešiřte lži a nenávist,“ vzkázal lidem jako Okamura. Ministerstvo pak přikládá konkrétní čísla. Jen od ledna do června vydělali ukrajinští uprchlíci Česku po odečtení 4,4 miliardy korun. O vysávání systému sociálních dávek tak nemůže být ani řeč.

Okamura šířit nenávist musí

Okamura proti Ukrajincům brojí dlouhodobě. Proč tomu tak je, vysvětlil pro Čtidoma.cz Jan Charvát, politolog z Univerzity Karlovy a expert na extremismus. „Okamura kampaň prakticky začal tím, že v posledních týdnech byl mnohem více vidět a slyšet. Když ale neustále vyhrožujete migrací a podobnými tématy, časem vám nezbyde nic jiného než přitvrzovat a přitvrzovat. Když budete neustále říkat to samé, co jste říkal před dvěma nebo pěti lety, ti lidé to přestanou brát,“ říká Charvát.

Vysvětluje také, proč musí Okamura ve své kampani přitvrzovat. „Reálně totiž hrozí, že si volič řekne – teď tady byl někdo nový, kdo to říká trochu lépe, tak to hodím jemu. Je jedno, jestli je to Přísaha, nebo Motoristi. Velká část Okamurových voličů se nechá strhnout tímto způsobem, protože je pro ně důležité, aby měli neustále nová témata,“ říká politolog. Dávky Ukrajincům byly právě to silné téma SPD, které jim teď ministerstvo práce vzalo.

Lži s ukrajinskými pytláky

Okamurovi sázka na agresivní a dezinformační kampaň vůbec nevychází. V nedávném článku jsme například řešili to, že Okamura tvrdil za pomoci neznámého člověka vydávajícího se za rybáře, že Ukrajinci hromadně pytlačí české ryby. Místní rybářské sdružení se však od takového tvrzení distancovalo a uvedlo, že nezaznamenalo jediný případ pytláctví, ve kterém by byli angažovaní právě občané Ukrajiny.

Jana Bartoška nazval Hitlerem

Za extremistické výroky teď Okamuru řeší sněmovna. Když v televizní debatě označil lidovce Jana Bartoška za novodobého Hitlera, nenechal si to její místopředseda líbit. „Navrhuji proti němu disciplinární řízení v mandátovém a imunitním výboru. Jde o nastavení hranice, jaké chování budeme, či nebudeme tolerovat ve veřejné diskuzi. Nenávistné vyjadřování poškozuje nás všechny,“ napsal si Bartošek na facebookový profil.

KAM DÁL: Lidé na STK často netuší, že by technickou vůbec neměli dostat. Nová inspekce je může pokutovat

https://www.ctidoma.cz/clanek/publicistika/okamura-ukrajinci-ryby-duchodci-a-novodoby-hitler-79078
reklama
reklama

To nejzajímavější do Vašeho e-mailu

Máte zajímavou informaci? Chcete spolupracovat?
Kontaktujte šéfredaktora Martina Chalupu: chalupa@ctidoma.cz

© Centa, a.s.
Jakékoli použití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího užití a zpřístupňování textových či obrazových materiálů bez písemného souhlasu společnosti Centa,a.s. je zakázáno. Čtenář svým přihlášením do jakékoli soutěže na našem webu dává souhlas s tím, že v případě, že se stane výhercem této soutěže, může být jeho jméno na webu publikováno. Centa, a.s. využívala licenci ČTK a využívá fotografie z Depositphotos.