Omylem zabili špatného člověka. Vražda, která odhalila ruskojazyčnou mafii v Česku

Andranik Soghoyan u soudu byl, nikdy ale nenastoupil trest

Vražda na pražském Žižkově pomohla odhalit, kam až sahají spáry ruskojazyčné mafie v Česku. Zemřel mladý člověk, který se pouze ocitl ve špatný čas na špatném místě, dohra pro organizovaný zločin v Česku byla ale nedozírná. Podívejte se na případ, který odstartoval kauzu Vor v zakoně.

reklama

Vor v zakoně. Člověk, kterého si mafiáni zvolí ve státě, v němž působí, a který funguje jako jejich předák. Tahle funkce se většinou dává zasloužilým mafiánům a lidem, kteří dokážou efektivně řešit vnitřní spory. Andranik Soghoyan byl takovým vorem v zakoně v Česku. Udělal ale chybu, když chtěl potrestat neplatiče, a své katy poslal za špatným člověkem. Jeho smrtí pak odstartovaly události, které vedly k odhalení, co všechno v Česku podléhalo rozhodnutím mafie.

Zbytečná vražda

Vše odstartovala nesmyslná vražda. Psal se rok 2007 a jeden z ruskojazyčných obchodníků nechtěl Andranikovi Soghoyanovi platit za „ochranu“, rozumějme výpalné. Vor v zakoně se jej pokoušel přemluvit po dobrém, ale dlužník si nedal říct. Podnikatel mu údajně dlužil půl milionu dolarů, tedy polovinu toho, co vydělal. Najali tedy na jeho odstranění Timura Treťjakova, pološíleného Ukrajince, který však místo kýženého obchodníka zabil mladého otce od rodiny, jenž dělal řidiče řediteli Sazky Aleši Hušákovi. Důvod pro tento omyl je bizarní, jak uvádí novinář Jakub Kvasnička v podcastu Hlasy Zločinu.

Shoda limuzín

Hušák totiž jezdil ve velmi podobném autě jako oběť a jeho řidič byl v místě, kde se měla právě oběť v podobném autě pohybovat. Šlo o Bentley za více než pět milionů, tedy auto, kterého po celém Česku tehdy jezdily jednotky kusů. O to smutnější ironií bylo, když se Hušákovo tmavě zelené auto objevilo tam, kde mělo jezdit obchodníkovo černé auto. Hušákův řidič, který si chtěl zrovna v blízké večerce koupit svačinu, to odnesl životem, jak ukazuje dobový článek z roku 2007 i s citacemi svědků.

„Uslyšela jsem dva výstřely a šla se podívat z okna, co se na ulici děje,“ řekla tehdy iDnesu přímá svědkyně. „Venku stál tmavě zelený mercedes a před ním obličejem dolů nehybně ležel muž. Druhý utíkal pryč. Jeden z nich byl patrně z toho auta. Pak se sem začala sjíždět policejní auta a záchranka,“ popsala události na místě.

Vrah půjde bojovat na frontu

Rozběhlo se vyšetřování, které nakonec odhalilo, že Hušákův řidič rozhodně obětí být neměl, a díky kontaktům policie v tehdejší galerce se po chvilce podařilo zjistit, kdo se měl koho zbavit. Vrah Treťjakov byl zatčen a odsouzen na 22 let vězení, přičemž nedávno se objevily informace o tom, že vrah žádá nový proces. Letos v dubnu pak bylo rozhodnuto, že Treťjakov bude vydán na Ukrajinu, kde bude podle některých informací bojovat proti ruské agresi.

Vora v zakoně nikdy nepotrestali

Zajímavější ale byla situace se samotným vorem v zakoně. Pražský městský soud objednavatele vraždy dvakrát osvobodil. Po výměně soudce sice padl odsuzující rozsudek, to už byl ale Soghoyan v zahraničí, ve své rodné Arménii. Soud na něj sice vydal mezinárodní zatykač, ale když mafiána zadrželi v Jerevanu, obratem byl propuštěn. Česko totiž nemá s Arménií smlouvy o vydávání zločinců. Člověk, který si objednal vraždu jako jídlo v restauraci, tak nebude zřejmě nikdy potrestán.

KAM DÁL: Nejhorší akce Berdychova zločineckého gangu. Zlatník Toman trpěl hodiny

 

https://www.ctidoma.cz/clanek/publicistika/omylem-zabili-spatneho-cloveka-vrazda-ktera-odhalila-ruskojazycnou-mafii-v-cesku-79067
reklama
reklama

To nejzajímavější do Vašeho e-mailu

Máte zajímavou informaci? Chcete spolupracovat?
Kontaktujte šéfredaktora Martina Chalupu: chalupa@ctidoma.cz

© Centa, a.s.
Jakékoli použití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího užití a zpřístupňování textových či obrazových materiálů bez písemného souhlasu společnosti Centa,a.s. je zakázáno. Čtenář svým přihlášením do jakékoli soutěže na našem webu dává souhlas s tím, že v případě, že se stane výhercem této soutěže, může být jeho jméno na webu publikováno. Centa, a.s. využívala licenci ČTK a využívá fotografie z Depositphotos.