Opozice se bouří proti zvýšeným poplatkům za televizi. Na firmy se ale Babiš i Okamura vykašlali

Češi si za televizi i rozhlas připlatí. Největší změny ale čekají firmy
Foto: Profimedia.cz
Češi si za televizi i rozhlas připlatí. Největší změny ale čekají firmy

Opozice je ve varu, vládní koalice totiž i přes její obstrukce protlačila zvýšení koncesionářských poplatků za veřejnoprávní televizi a rozhlas. ANO rozhodnutí kritizuje hlavně kvůli změnám pro domácnosti, nespravedlnost vůči firmám ignoruje. Ty, které mají větší počet zaměstnanců, zaplatí automaticky na poplatcích i stovky tisíc. Bez ohledu na to, zda nějaké televize nebo rádia vlastní či používají.

reklama

Televizní poplatky se neměnily od roku 2008, rozhlasové dokonce od roku 2005, a nepočítalo se se sledováním z mobilu nebo počítače. Za provoz veřejnoprávní televize si jedna česká domácnost, která má zařízení schopné přijímat rádiové či televizní vysílání, připlatí o 15 na 150 korun, za rozhlas zaplatí více o deset korun, celkem tedy 55 korun. Mezi zařízení, která jsou schopná veřejnoprávní média přijímat, se nově počítá i počítač či chytrý telefon.

Velké firmy zaplatí i čtvrt milionu

Jiná je ale situace ve firmách. „Poplatek se již nebude vázat na počet přijímačů, kterými podniky disponují pro svou činnost a v souvislosti s ní. Výpočet násobku poplatku bude nově probíhat na základě počtu zaměstnanců právnických osob,“ píše ve své zprávě Ministerstvo kultury. Jednoduše řečeno, firmy do dvaceti pěti zaměstnanců neplatí nic, ty s pěti sty zaměstnanci a více bude televizní poplatek stát čtvrt milionu korun měsíčně. Bez ohledu na to, zda ve firmě mají jedinou televizi.

Opozice samozřejmě vidí v situaci, kdy se zvyšuje jakýkoliv poplatek, šanci k tomu, zalíbit se voličům, a třeba hnutí ANO v čele s Andrejem Babišem prosazuje, aby byly koncesionářské poplatky zrušeny. Podobně jedná i hnutí SPD. Toho, jak nespravedlivě se systém chová k firmám, si však nikdo příliš nevšímá. Velká firma je totiž oproti lidem s reálným volebním právem poměrně snadná oběť a čtvrt milionu korun ročně pro většinu nebude likvidační.

Opozice firmy ignoruje

Nespravedlnost vůči firmám nezmínil ani Karel Havlíček ve svém dvacetiminutovém projevu, kterým se pochlubil na sociálních sítích, a příliš ji neprobíral ani Andrej Babiš, který ve sněmovně délkou svého projevu atakoval pětihodinovou hranici. „Nová daň z České televize a Rozhlasu je blíž. Každý, kdo má doma internet, bude od ledna platit 2 460 Kč ročně. Velké firmy čeká nová nákladová položka 250 tisíc Kč. Hezké léto teenagerům u rozhlasových přijímačů a pracujícím u televizních obrazovek přeje vláda Petra Fialy,“ napsala si na Twitter Alena Schillerová – jediná zástupkyně opozice, která situaci pro firmy zmínila.

Vládní poslanci se schválením návrhu chvátali, aby Česká televize i Rozhlas mohly zvýšené finance dostávat už od roku 2025. Proto hlasy vládních poslanců schválily, že budou jednat přes noc. To se však kvůli politické dohodě neuskutečnilo a po úvodním kole ve sněmovně novela putuje k mediálnímu výboru. Opozice však opět ukázala, že spíše než řešení skutečných chyb vlády ji zajímají laciné politické body.

KAM DÁL: Varšavská smlouva – měla být obrannou aliancí proti NATO, jedinou akcí bylo obsazení Československa

reklama
#politika #poplatky #Andrej Babiš #Petr Fiala #Alena Schillerová #Karel Havlíček #politika

To nejzajímavější do Vašeho e-mailu

reklama
Máte zajímavou informaci? Chcete spolupracovat?
Kontaktujte šéfredaktora Martina Chalupu: chalupa@ctidoma.cz

© Centa, a.s.
Jakékoli použití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího užití a zpřístupňování textových či obrazových materiálů bez písemného souhlasu společnosti Centa,a.s. je zakázáno. Čtenář svým přihlášením do jakékoli soutěže na našem webu dává souhlas s tím, že v případě, že se stane výhercem této soutěže, může být jeho jméno na webu publikováno. Centa, a.s. využívala licenci ČTK a využívá fotografie z Depositphotos.