Orkán Sabine se blíží do Česka. V noci můžeme očekávat výpadky proudu

Silný vítr se blíží do České republiky
Foto: Facebook
Silný vítr se blíží do České republiky

Meteorologové zvýšili stupeň nebezpečí výstrahy před větrem. Na vině je orkán Sabine, který už dnes plně zaměstnává Velkou Británii a Německo. Do České republiky by měl dorazit ve večerních hodinách. Co můžeme očekávat? 

reklama

Na severu země můžeme počítat s tím, že vítr nabere takovou rychlost, že lze hovořit o orkánu. Hovoří se o 110 km/h. Podobné problémy lze očekávat i na západě Čech. Jih Moravy silný vítr zasáhne až v pondělí dopoledne. 

Na co si dát pozor? 

Hasičský záchranný sbor v souvislosti s blížícím se silným větrem vydal prohlášení, kde občanům radí, jak se v takové situaci chovat a na co si dávat pozor. 

  • Nezdržujte se v blízkosti větších stromů.
  • Ve městě omezte pohyb kolem vyšších budov, u kterých hrozí stržení střešní krytiny, například tašek a plechů.
  • Dávejte pozor na možnost pádu elektrického vedení.
  • Za jízdy autem snižte přiměřeně rychlost nebo zastavte. Větrné poryvy mohou auto učinit neovladatelné a hrozí také zvýšené nebezpeční střetu s překážkou na silnici.
  • Schovejte se v budově s nenarušenou statikou.
  • Nechoďte do lesa.
  • Sledujte vývoj situace ve sdělovacích prostředcích.
  • Připravte si baterku, svíčku, případně rádio na baterky pro případ výpadku proudu.
  • Doma nezapomeňte zavřít okna, odstraňte nebo upevněte volně uložené předměty, které mohou v důsledku větru ohrožovat okolí, tedy truhlíky, květináče, zahradní nábytek a podobně.
  • Pokud je váš život, zdraví, popřípadě majetek v bezprostředním ohrožení, volejte hasiče na číslo 112 nebo 150.
  • Uvědomte si, že největší hodnotu má lidský život a zdraví, až potom záchrana majetku.

Pokud vítr spáchá na vašem majetku velké škody, je důležité je důkladně zdokumentovat a co nejdříve pojistnou událost oznámit své pojišťovně.

Lavinové nebezpečí?

V Krkonoších, kde je aktuálně až 100 centimetrů sněhu, může hrozit lavinové nebezpečí. Horní úsek lanovky byl dokonce v neděli dopoledne zastaven kvůli silnému větru. Ten může dosáhnout rychlosti až 125 km/h.

Lavinovými lokalitami na české straně Krkonoš jsou Kotelní jámy, údolí Bílého Labe od Boudy u Bílého Labe, Kozí hřbety a Labský, Obří, Dlouhý a Modrý důl.

 

reklama
#vítr #orkán #Sabrine #nebezpečí

To nejzajímavější do Vašeho e-mailu

reklama
Máte zajímavou informaci? Chcete spolupracovat?
Kontaktujte šéfredaktora Martina Chalupu: chalupa@ctidoma.cz

© Centa, a.s.
Jakékoli použití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího užití a zpřístupňování textových či obrazových materiálů bez písemného souhlasu společnosti Centa,a.s. je zakázáno. Čtenář svým přihlášením do jakékoli soutěže na našem webu dává souhlas s tím, že v případě, že se stane výhercem této soutěže, může být jeho jméno na webu publikováno. Centa, a.s. využívala licenci ČTK a využívá fotografie z Depositphotos.