Pár stíhaček Ukrajině válku nevyhraje. Časem by ale mohly znamenat zvrat

S letouny F-16 získává Ukrajina nové schopnosti
Foto: Airwolfhound, flickr CC BY-SA 2.0
Zobrazit fotogalerii (4)
S letouny F-16 získává Ukrajina nové schopnosti
analýza

Americké stíhačky F-16, které dostala Ukrajina, nepomohou v boji okamžitě. Na Rusy by ale mohly stačit, protože do boje posílají starší techniku. „Musí jich být ale více než jednotky kusů, aby v konfliktu měly strategický význam,“ říká v rozhovoru pro Čtidoma.cz analytik Jiří Vojáček. 

reklama

Ukrajina dostala první dodávku stíhaček F-16. Ačkoliv jde jen o jednotky kusů a stíhačky nejsou nejnovějšího data výroby, pro Ukrajinu to bude podle Vojáčka citelná pomoc. Analytik vysvětluje, že ačkoliv první letouny tohoto typu vylétly už v sedmdesátých letech, Ukrajina rozhodně nedostane žádné muzejní kousky. „U F-16 je nutné si uvědomit, že Ukrajina nedostane ty úvodní verze ze 70. let, protože v zemích, které by měly své letouny poslat na Ukrajinu, prošly tyto stroje modernizacemi, které verze A/B dostaly na úroveň verzí C/D z 80. a 90. let,“ říká analytik.

Modernizované F-16 jsou mocná zbraň

Takové stíhačky jsou už vybaveny moderní technikou. „Používají v kokpitu barevné displeje, mají modernizované radary a zejména mohou používat sadu mnohem modernější munice, například protiletadlové řízené střely AIM-120 AMRAAM, což je velice výkonná protiletadlová zbraň i ve starších verzích,“ vypočítává Vojáček. Podle analytika je také nutné si uvědomit, že Rusové na tom nejsou po technické stránce o moc lépe. Nad Ukrajinou totiž zdaleka nepoužívají to nejlepší, co mají.

Rusko se bojí létat s moderními stroji

„Většina ruského letectva je zhruba na úrovni modernizovaných F-16, těch opravdu velmi moderních strojů není mnoho a Rusové s nimi nad Ukrajinou šetří, protože ukrajinské bojiště je nasyceno protiletadlovými prostředky. Rusové samozřejmě nechtějí přicházet o Su-35S nebo Su-30SM a další moderní stroje,“ objasňuje Jiří Vojáček důvod, proč i relativně starší stroje mohou nad Ukrajinou uspět. To ale není jediný důvod.

Jen pár stíhaček nestačí

„Rusové mají samozřejmě některé mnohem modernější konstrukce, síla těch dodávek je v tom, že už původní americké letouny jsou zpravidla ve většině ohledů výkonnější než jejich ruské protějšky – dosah radaru, dolet protiletadlových raket, celková šíře výzbroje,“ uvádí vojenský analytik pro Čtidoma.cz.

Naprosto klíčový ale podle něj bude počet stíhaček, které Ukrajina dostane. Neupřesněné jednotky kusů, které měla země dostat teď, totiž určitě stačit nebudou. „Až jich Ukrajina bude mít nějaký kritický počet (asi jeden letecký pluk, tedy cca od 40 ks nahoru), bude schopná ovlivňovat situaci na bojišti ve strategickém měřítku, a to zejména ve vzduchu,“ uzavírá Vojáček.

KAM DÁL: Černochová chce cvičit Ukrajince v Česku, Fialově vládě to zlomí vaz.

https://www.ctidoma.cz/clanek/publicistika/par-stihacek-ukrajine-valku-nevyhraje-casem-by-ale-mohly-znamenat-zvrat-78896
reklama
#F-16 #Rusko #technika #stíhačka #válka na Ukrajině
reklama

To nejzajímavější do Vašeho e-mailu

reklama
Máte zajímavou informaci? Chcete spolupracovat?
Kontaktujte šéfredaktora Martina Chalupu: chalupa@ctidoma.cz

© Centa, a.s.
Jakékoli použití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího užití a zpřístupňování textových či obrazových materiálů bez písemného souhlasu společnosti Centa,a.s. je zakázáno. Čtenář svým přihlášením do jakékoli soutěže na našem webu dává souhlas s tím, že v případě, že se stane výhercem této soutěže, může být jeho jméno na webu publikováno. Centa, a.s. využívala licenci ČTK a využívá fotografie z Depositphotos.