Patolog nepitvá mrtvoly, ale živé lidi. Oslavme Den patologie

Když se řekne patolog, většina lidí si představí rozpáraná lidská těla a pitevnu. To je ale daleko od pravdy. Patolog nikdy neprováděl pitvy, zkoumá jen tenké kousky tkáně, a to živých lidí. Pomocí jeho diagnózy tak může být odhalen skrytý nádor. Patolog tedy pomáhá zachraňovat životy.

reklama

Kolem patologie panuje spousta mýtů a ruku na srdce, určitě jste si i vy představili mrtvoly, pitvání již mrtvých lidských těl a zjišťování příčin smrti. Taková je práce třeba soudního lékaře, patolog jako profese je však něco úplně jiného. Pojďme si na Mezinárodní den patologie, který připadá na 16. listopadu, vyvrátit zažité mýty.

Úkolem patologa je takzvaná histologická diagnostika. To znamená, že sedí většinu dne u mikroskopu a počítače a zkoumá malé, někdy na vlas tenké kousky tkáně. Z těch dokáže na základě jejich struktury a různých anomálií vyčíst, jestli je tkáň normální, nebo ne. Všechno poznává z barevných flíčků, koleček, teček, které jsou někde světle růžové a jinde tmavě modré. Důležité jsou i roky praxe. 

 

Je tam nádor, nebo ne? Neurčí to lékař, ale patolog

Patolog musí rozpoznat všechny typy i podtypy nádorů jak zhoubných, tak i nezhoubných, musí poznat zánětlivá onemocnění. Dokáže odpovědět na otázky, jestli je léčba účinná, nebo ne, jestli orgán získá zpět své funkce, jestli je poškození tkáně nevratné. 

Někdy má patolog na diagnostiku pouhých 7-10 minut, pokud pošle lékař kousek tkáně z operačního sálu. Při operaci může totiž chirurg odhalit něco, o čem neví, zda jde o nádor, nebo ne. Anebo již operuje zhoubný nádor a potřebuje ověřit, zda oderal vše a může ukončit operaci.

 

Trénink na patologa probíhá minimálně 5 let

"Na nás je tento milimetrový vzorek co nejrychleji zmrazit, ukrojit, nabarvit, přichystat na sklíčka a poté z něj v mikroskopu “vyčíst“, na co se vlastně chirurg, který čeká na sále na výsledek, dívá. Čím více toho za svůj život a praxi patolog pozná, tím rychleji dokáže diagnózu určit a tím rychleji a lépe na to pak může další lékař reagovat. Jen základní výcvik patologa do atestace trvá 5 let a je nesmírně náročný, protože rozsah oboru je velmi široký a zahrnuje všechny orgány a orgánové systémy. S vývojem medicíny se v průběhu let velmi změnil i objem práce - už nehodnotíme jen to, zda jde o nádor a jaký, ale současně posuzujeme, jaké jsou jeho vztahy k okolí - vyšetřujeme znaky, které určují, jak bude reagovat na léčbu atd. Obecně lze říci, že výsledky naší práce jsou klíčem k následné léčbě nemocných,“ popisuje přednostka Pracoviště klinické a transplantační patologie IKEM doc. MUDr. Eva Honsová, Ph.D.

 

Ledviny, játra nebo srdce. Onemocnět může kterýkoliv orgán

Jen v loňském roce prošlo patologům v IKEM pod rukama více než 10 000 takových vzorků. „Mikroskopické vyšetření vzorku tkáně je jediná diagnostická metoda, která dokáže poznat, zda se například orgán po transplantaci neodhojuje nebo zda v něm neprobíhá klinicky skryté poškození. Pracoviště klinické a transplantační patologie IKEM je specializované na morfologickou diagnostiku onemocnění ledvin, jater a srdce. Ročně vyšetříme asi 600 jaterních biopsií, stejný počet bioptických vzorků z transplantovaných ledvin a přibližně 400 z vlastních ledvin. Další obrovskou část pak tvoří endoskopické biopsie zažívacího traktu a další chirurgické biopsie a cytologie. Součástí většiny bioptických vyšetření jsou různé techniky a metody, které umožní rozlišit rozdílné typy poškození tkáně. Jde o imunohistochemické metody, imunofluorescenci, metody molekulární patologie nebo elektronovou mikroskopii. To vše dohromady dokáže jako puzzle sestavit obrázek nemoci, se kterou pacient bojuje,“ doplňuje přednostka.

 

Bez patologa by byli lékaři ztracení 

Patologie dnes již tvoří klasickou součást klinické medicíny. "Patolog je finální arbitr našich domněnek. My se domníváme, že pacient má nějakou chorobu, ale až patolog nám řekne, že to tak skutečně je, nebo že se mýlíme. Před nasazením konkrétní léčby, která může být velmi náročná a specifická, je potřeba si ověřit diagnózu vyšetřením v patologické laboratoři. Spolupráce nefrolog-patolog funguje v IKEM na denní bázi. To proto, že bez patologů nejsme schopni stanovit přesnou diagnózu, ať už jde o onemocnění ledvin, poškození transplantované ledviny nebo jiné problémy. K tomu, abychom získali odpovědi, musíme provádět invazivní zákroky, takzvané biopsie. Ty na Klinice nefrologie IKEM děláme každý den 2-5krát a díky vynikající práci našich patologů víme už odpoledne výsledek,“ přibližuje prof. MUDr. Ondřej Viklický, CSc., přednosta Kliniky nefrologie IKEM.

 

https://www.ctidoma.cz/clanek/publicistika/patolog-nepitva-mrtvoly-ale-zive-lidi-oslavme-den-patologie-27520
reklama
reklama

To nejzajímavější do Vašeho e-mailu

Máte zajímavou informaci? Chcete spolupracovat?
Kontaktujte šéfredaktora Martina Chalupu: chalupa@ctidoma.cz

© Centa, a.s.
Jakékoli použití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího užití a zpřístupňování textových či obrazových materiálů bez písemného souhlasu společnosti Centa,a.s. je zakázáno. Čtenář svým přihlášením do jakékoli soutěže na našem webu dává souhlas s tím, že v případě, že se stane výhercem této soutěže, může být jeho jméno na webu publikováno. Centa, a.s. využívala licenci ČTK a využívá fotografie z Depositphotos.