Podnikatelé mohou čerpat stovky milionů měsíčně. Ministerstvo prodlužuje termíny pro podání žádostí o dotace

I když nám koronavirus komplikuje život, musíme myslet na dobu, až se vše vrátí k běžnému životu

Podnikatelé mají nyní možnost žádat o dotace i po původním termínu uzávěrky, oznámil ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček. Dočasná změna souvisí se snahou řešit dopady pandemie koronaviru. Je pravděpodobné, že počet dotačních výzev, kterých se toto opatření týká, ještě poroste.

reklama

Prodloužení lhůty pro podání žádosti o dotaci se týká těch podnikatelů, kteří chtějí získat dotaci z Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost. S ohledem na problémy, které způsobila pandemie koronaviru, jsou prodlouženy termíny pro podání žádostí o 30 dní, a to u všech dotací, kde měl být termín ukončen mezi 17. březnem a 30. dubnem. Seznam dotačních výzev a další podrobnosti jsou uvedeny na webu www.oppik.cz.

Pomoc podnikatelům

„Snažíme se tímto opatřením motivovat podnikatele k podávání žádostí i přes stávající omezení,“ řekl vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček s tím, že je pravděpodobné, že se stejné opatření bude týkat i dalších dotačních výzev, jejichž ukončení je prozatím plánováno na květen tohoto roku.

Výjimka z výjimky

O uvedených 30 dnů se zároveň posunují veškeré termíny, s nimiž jednotlivé výzvy pracují, tedy například i termín pro ukončneí projektu… Jak ale upozornil náměstek ministra průmyslu a obchodu pro evropské fondy Marian Piecha, netýká se tato benevolence prodloužení lhůty pro formální opravu již podaných žádostí nebo dokládání povinných příloh k rozhodnutí o poskytnutí dotace. „MPO usiluje o co nejrychlejší distribuci prostředků koncovým příjemcům. Plošné prodlužování lhůt by mohlo tuto snahu, která představuje stovky milionů proplacených prostředků měsíčně a kterou průběžně plníme, negativně ovlivnit,“ sdělil k tomuto tématu.

Základem je komunikace

„Evropské peníze mohou být v současné době pozitivním zdrojem pro nastartování a stabilizaci ekonomiky v České republice," řekl dále Karel Havlíček, který všem podnikatelům doporučuje aby „aktivně komunikovali s projektovými manažery Agentury pro podnikání a inovace, plně využívali všech vlastních i poradenských kapacit a snažili se i přes nepříznivý stav dbát na řádné a úspěšné dokončení projektů“. Cílem tohoto opatření je usnadnění současné situace podnikatelům a zrychlení čerpání prostředků, které jsou k dispozici.

Schválení prakticky jisté

Kromě prodloužení termínů pro podání nových žádostí budou schvalovány také všechny žádosti o prodloužení dokončení již schválených projektů v případě, že jejich realizace byla ovlivněna šířením virové nákazy Covid-19.

KAM DÁL: Covid-19 nám ukazuje, jaké jsou možnosti například ve využívání home office.

 

reklama
#dotace #termíny #žádosti #ministerstvo průmyslu

To nejzajímavější do Vašeho e-mailu

reklama
Máte zajímavou informaci? Chcete spolupracovat?
Kontaktujte šéfredaktora Martina Chalupu: chalupa@ctidoma.cz

© Centa, a.s.
Jakékoli použití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího užití a zpřístupňování textových či obrazových materiálů bez písemného souhlasu společnosti Centa,a.s. je zakázáno. Čtenář svým přihlášením do jakékoli soutěže na našem webu dává souhlas s tím, že v případě, že se stane výhercem této soutěže, může být jeho jméno na webu publikováno. Centa, a.s. využívala licenci ČTK a využívá fotografie z Depositphotos.