Policista pomohl zraněnému a opilému chodci

por. Bc. Eva Stulíková, tisková mluvčí Policie ČR Benešov
por. Bc. Eva Stulíková, tisková mluvčí Policie ČR Benešov

Duchapřítomný policista ve svém volnu poskytl pomoc zraněnému chodci, který se na silnici  pohyboval pod vlivem alkoholu a srazilo ho auto.  

reklama

V úterý 26. ledna večer na silnici od Benešova na Vlašim za železniční zastávkou Domašín srazila třiatřicetiletá řidička osobního vozu devětačtyřicetiletého chodce. Ten zůstal nehybně ležet v příkopu. Řidička byla v šoku, neoznačeného chodce prý neviděla.

Situaci zachránil profesionální policista

Náhodou byl na místě policista z vlašimského oddělení, který měl právě osobní volno. "Policista udělil příslušné pokyny, mimo jiné také to, aby si řidička oblékla reflexní vestu a místo nehody označila výstražným trojúhelníkem. Hned poté přivolal zdravotnickou záchrannou službu a také své kolegy, aby nehodu vyšetřili. Mezitím začal zraněnému poskytovat první pomoc," vysvětlila mluvčí policie Eva Stulíková.

Opilec vyvázl jen s pohmožděninami

Policisté zraněnému naměřili více než jedno promile. Po nárazu těsně minul patníku a vyvázl jen s četnými pohmožděninami. "Ze svých zranění se sice bude nějakou dobu léčit, ale měl velké štěstí, že díky svému nezodpovědnému jednání nepřišel o život," komentuje Eva Stulíková. Událostí se zabývají policisté benešovského dopravního inspektorátu a zjišťují zavinění nehody.  

Nepodceňujte reflexní prvky

"Znovu připomínáme chodcům a cyklistům, zejména těm, kteří se pohybují mimo obec, aby nepodceňovali vhodné reflexní prvky, které mohou výrazně ochránit jejich život a zdraví. Pro chodce navíc bude tato povinnost v dohledné době nově stanovena zákonem," říká policejní mluvčí Eva Stulíková.

Řidič musí být schopen včas zastavit

Řidiči musí za snížené viditelnosti jet takovou rychlostí, aby mohli zastavit vozidlo v dohledné vzdálenosti. "Podceňovat by ale neměli také základní bezpečnostní pravidla chování na místě dopravní nehody, jejichž dodržením mohou zabránit ještě vážnějším následkům. Porušení těchto pravidel by se jim v konečné fázi nemuselo vyplatit, ať už udělením příslušné pokuty, anebo třeba újmou na životě či zdraví," uzavírá Eva Stulíková.

https://www.ctidoma.cz/clanek/publicistika/policista-pomohl-zranenemu-a-opilemu-chodci-20224
reklama
reklama

To nejzajímavější do Vašeho e-mailu

Máte zajímavou informaci? Chcete spolupracovat?
Kontaktujte šéfredaktora Martina Chalupu: chalupa@ctidoma.cz

© Centa, a.s.
Jakékoli použití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího užití a zpřístupňování textových či obrazových materiálů bez písemného souhlasu společnosti Centa,a.s. je zakázáno. Čtenář svým přihlášením do jakékoli soutěže na našem webu dává souhlas s tím, že v případě, že se stane výhercem této soutěže, může být jeho jméno na webu publikováno. Centa, a.s. využívala licenci ČTK a využívá fotografie z Depositphotos.