Praha chce testovat personál domovů pro seniory

V Praze je v domovech seniorů téměř stovka nakažených
Foto: Pixabay
V Praze je v domovech seniorů téměř stovka nakažených

Hlavní město a pražští hygienici chtějí příští týden začít plošně testovat personál domovů pro seniory na nový typ koronaviru. Měly by k tomu napomoci laboratoře Akademie věd ČR. Vedení magistrátu by rádo testovalo i klienty domovů, ale na to zatím není dostatek kapacit. Dosud se plošné testy prováděly jen v domovech, kde už se nákaza potvrdila.

reklama

Vedení města zatím mělo problémy s kapacitou laboratoří pro testy, podle Johnové by se však příští týden měla zapojit Akademie věd, což umožní testovat prozatím alespoň personál. "V pondělí by měly být rozvezeny testy na protilátky," uvedla. Ideální by podle ní bylo otestovat zaměstnance nejprve testem, který odhalí přímo DNA viru, a poté vždy po deseti dnech testy na protilátky. "Budeme se snažit toho dosáhnout, ale jsme limitováni přinejmenším kapacitou laboratoří," vysvětlila radní.

Kde se nákaza objevila?

Pokud jde o samotné seniory z domovů, je snahou města zavést plošné testování i u nich, ale zatím to není možné, dodala Johnová. Bude tak alespoň zatím pokračovat stávající praxe, kdy se testují ti senioři, kteří se do domova vrátí například ze zdravotnického zařízení.

Nákaza se v metropoli objevila v domovech pro seniory v Michli a na Chodově, dále na klinice geriatrie a následné péče Thomayerovy nemocnice a v Nemocnici sv. Alžběty Na Slupi, která funguje primárně jako léčebna dlouhodobě nemocných.

Stát pod palbou kritiky

Celkem je nyní podle informací pražské hygienické stanice v izolaci v daném zařízení nebo v nemocnici 95 seniorů, kteří buď mají potvrzenou nákazu, nebo příznaky. Dalších 67 je v karanténě. Z personálu je v izolaci doma 24 lidí, dva jsou v nemocnici.

Vedení města kritizuje stát za to, že nezajistil dostatek míst pro seniory v pražských nemocnicích, i když krajům a Praze přikázal mít pro ně vyhrazená lůžka. Velké pražské nemocnice však provozuje právě stát, pouze Nemocnici Na Františku vlastní Praha 1.

KAM DÁL: Česká umělkyně šije roušky v USA: Newyorčané jsou zvyklí bojovat s nepřízní osudu.

https://www.ctidoma.cz/clanek/publicistika/praha-chce-testovat-personal-domovu-pro-seniory-59025
reklama
#koronavirus #senioři #domovy důchodců

To nejzajímavější do Vašeho e-mailu

reklama
Máte zajímavou informaci? Chcete spolupracovat?
Kontaktujte šéfredaktora Martina Chalupu: chalupa@ctidoma.cz

© Centa, a.s.
Jakékoli použití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího užití a zpřístupňování textových či obrazových materiálů bez písemného souhlasu společnosti Centa,a.s. je zakázáno. Čtenář svým přihlášením do jakékoli soutěže na našem webu dává souhlas s tím, že v případě, že se stane výhercem této soutěže, může být jeho jméno na webu publikováno. Centa, a.s. využívala licenci ČTK a využívá fotografie z Depositphotos.