Pravěká bestie? Ne, listonoh letní

Listonoh působí jako něco, co zažilo zrod veškerého života na Zemi
Česká krajina
Listonoh působí jako něco, co zažilo zrod veškerého života na Zemi

Korýš, který nápadně připomíná miliony let starou zkamenělinu trilobita, se objevil v Milovicích. Listonoh letní se kamarádí se žábronožkami.

reklama

V létě našli v Milovicích ve vyschlých tůních žábronožku. Na podzim vědci objevili, že se kamarádí s listonohem letním.

 

Listonohové i žábronožky jsou extrémně citliví na toxické látky obsažené v prostředí. "Díky tomu, že zubři ani divocí koně nejsou ošetřováni běžnými veterinárními léčivy, tak je prostředí čistší a vhodné i pro listonohy," popisuje Dalibor Dostál​.

Listonoh měří až deset centimetrů, tři oči, krunýř a přibližně sto noh. Ocas je zakončený dvěma štěty. Je jednopohlavní i dvoupohlavní. Na svačinku si dá časy nebo malé bezobratlé organismy. Před stovkami milionů let žil vedle trilobitů, proto dnes působí jeho design poněkud starobyle - vůbec se nezměnil.

Tento kriticky ohrožený druh se nachází na pastvině se zubry a divokými koňmi u Benátek nad Jizerou. "Oba druhy korýšů se vyskytují v tůni výhradně díky přítomnosti velkých kopytníků. Podmínky jejich exitence zde nemusí nijak ovlivňovat člověk," vysvětlil Dalibor Dostál, ředitel společnosti Česká krajina.

Listonoh je aktivní především od května do srpna, v příhodných podmínkách ho můžeme vidět až do konce září. Zbývající část roku přežívá ve formě vajíček, která jsou schopna přečkat i desítky let ve vyschlém dně. V České republice je listonoh kriticky ohroženým druhem, obývajícím převážně náhradní stanoviště.

 

reklama
#Milovice #zubři #divcí koně #chráněné území #Benátky nad Jizerou

To nejzajímavější do Vašeho e-mailu

reklama
Máte zajímavou informaci? Chcete spolupracovat?
Kontaktujte šéfredaktora Martina Chalupu: chalupa@ctidoma.cz

© Centa, a.s.
Jakékoli použití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího užití a zpřístupňování textových či obrazových materiálů bez písemného souhlasu společnosti Centa,a.s. je zakázáno. Čtenář svým přihlášením do jakékoli soutěže na našem webu dává souhlas s tím, že v případě, že se stane výhercem této soutěže, může být jeho jméno na webu publikováno. Centa, a.s. využívala licenci ČTK a využívá fotografie z Depositphotos.