Proč kupujeme českou vodu od Francouzů? (a krvavě za to platíme)

Mafie, korupce, nebo jen čistá hloupost? Co stojí za současnou situací?
pixabay.com
Mafie, korupce, nebo jen čistá hloupost? Co stojí za současnou situací?

Středočeská voda se zdražuje. Proč a komu za ni platíme? Asi vás překvapí, že českou vodu, kterou kupují Češi, nám prodávají cizinci..

reklama

Pokud se voda ocitne v soukromých rukou, cílem podnikavých společností je pochopitelně maximalizovat svůj zisk. Tak se nám vodné a stočné dost prodraží. Zahraniční společnosti přitom nic neriskují.

Starost o trubky, případně o kvalitu vody, padá na města a obce. Lidem pak nezbývá než snášet zdražování vody a zároveň platit daně, které z rozpočtů měst tečou na opravu kanalizací a vodovodních trubek. 

 

Kde zatím vítězí zdravý rozum? V Nymburku je voda města. Zisky z vodného a stočného proto město investuje zpět do rozvodné sítě nebo do infrastruktury města. V Mladé Boleslavi je to zrovna tak. 
Kde vládnou zahraniční společnosti? Cenu vody na Benešovsku a Vlašimi navrhuje od roku 2000 francouzský koncern SUEZ, který ovládl společnost koncem roku 2000. Zbytek Středočeského kraje ovládá Veolia. 

 

Reakce Středočechů

Na stránkách je možné podepsat petici a zanechat jednu větu jako vzkaz pro zastupitele.

"Není mi lhostejná kvalita vody pro nás a budoucí generace! Voda patří všem a ne nějaké zahraniční korporaci!" vzkazuje Jana Kučerová z Kladna. 

V petici se vyjadřují i odborníci, jako ekonom Jan Bureš z Nového Strašecí: "Smluvně se zavázali k růstu vodného a stočného o inflaci, a to na 20 let. Zastupitelé uvěřili a odsouhlasili prodej akcií a hlasovacích práv. Výsledek všichni známe."

Narazíme i na komentáře, ze kterých mrazí, jako je ten ze Slaného od Pavla Zlámala: "Pokusil jsem jako místostarosta ve Slaném vrátit vodu zpět obci. Jenže "kolegové" se dohodli s ODS a už nejsem místostarosta :). Dokonce mne za to vyšetřuje policie! Nebojím se! Mám jen obavu, že celou tu práci otočí zpět a smát se bude Francouz, kterého doma již vyhnali!"

 

 

Jak to funguje?

Jednoduše, česká voda je majetkem státu, ten ji prodá zahraniční společnosti za 4 koruny za kubík. Za rozvody vody a čištění zaplatí společnost dalších pár korun. Zato se pak nestydí pořádně se napakovat na vodném (přívod vody) a stočném (odvod vody). Za vodu pak lidé platí čím dál víc. Zisky plují do Francie. Veolil ví, jak vydělat.

reklama
#Středočeský kraj #voda #vodné #stočné #zahraničí #mafie #nákup a prodej #vodné a stočné #drahá voda

To nejzajímavější do Vašeho e-mailu

reklama
Máte zajímavou informaci? Chcete spolupracovat?
Kontaktujte šéfredaktora Martina Chalupu: chalupa@ctidoma.cz

© Centa, a.s.
Jakékoli použití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího užití a zpřístupňování textových či obrazových materiálů bez písemného souhlasu společnosti Centa,a.s. je zakázáno. Čtenář svým přihlášením do jakékoli soutěže na našem webu dává souhlas s tím, že v případě, že se stane výhercem této soutěže, může být jeho jméno na webu publikováno. Centa, a.s. využívala licenci ČTK a využívá fotografie z Depositphotos.