Protikuřácký zákon v nemocnicích: Lékaři chodí s pacienty kouřit za plot

Ilustrační foto

Chvíli se zdálo, že diskuze kolem zákazu kouření utichly. Antikonfliktní týmy mají dovolenou, obyvatelé Prahy 1 raději odjeli na chaty a noční život pokračuje dál jednou velkou párty na ulicích. Zákon se pomalu a jistě zavádí do praxe. A to nejen v restauracích a barech, ale třeba také v nemocničních areálech.  

reklama

Téma, které vyvolalo řadu emocí. Respektování něčeho, co vlastně mnoho z nás respektovat nechce, ale musí. Pro někoho omezování svobody, pro druhého vysvobození od škodlivého kouře. Národ se rozdělil na dva tábory a jen těžko určit, který je momentálně větší. Co na tom ale záleží. Zákon je zákon. Zatímco bary už pomalu své fungování přizpůsobily a popelník vám vydá jen málokterý, velkou vlnu emocí tento zákon vyvolal například i v nemocnicích.

Cigáro jen za plotem

Nikdo v areálu nemocnice nesmí kouřit. Tomuto nařízení si už od června přivyká i nemocnice Rudolfa a Stefanie v Benešově. Cigaretu si nezapálí ani pacienti, ani lékaři, ani jiní pracovníci nemocničního zařízení. Máte chuť si zapálit? Jděte za plot.

"Dnes už nikoho s cigaretou v areálu nepotkáte, zato před vstupní bránou jsou hloučky kuřáků," prozradila paní Ivana, jedna z pacientek nemocnice. Na celou situaci dohlíží vrátný, který v případě porušení upozorní kuřáka na zákaz. Z areálu nemocnice už zmizely všechny popelníky.

Cedule se zákazem kouření už by v těchto dnech měly být v každé nemocnici. "Zatím se snažíme kuřáky jen upozorňovat, jak tabulemi, tak i osobní výtkou. Kuřáků v areálu ubylo," řekl mluvčí Nemocnice Rudolfa a Stefanie v Benešově Petr Ballek.

Očima kuřáka

Zákaz kouření v areálu nemocnice ale vyvolává zvláštní situaci pro kuřáka doktora i pro kuřáka pacienta. Za těchto podmínek se totiž oba dva spolu pravidelně potkávají u hlavní brány na cigaretě.

Pacienti, kteří jsou závislí, ale nemohou se dostat až k bráně, si prostě nezapálí. Nebo poprosí doktora, aby jim pomohl dojít k bráně? Těžko si takové situace představit. Nekuřák v tom má většinou jasno a situaci vyřeší slovy: Dobře vám tak...

Chystají se kontroly

Jedním z orgánů, který může řešit přestupky v souvislosti s porušováním protikuřáckého zákona, je policie, dalším hygienická stanice. "Dodržování protikuřáckého zákona od jeho zahájení samozřejmě kontrolujeme. Na kontroly do stravovacích zařízení ale chodíme podle našeho dlouhodobého plánu. V případě, že dostaneme informaci, že daný provozovatel zákon porušuje, upřednostníme tuto kontrolu před jinou. To je ale stejné jako v případě ohlášení nedostačující hygieny v restauracích či hospodách," uvedla mluvčí středočeské hygienické stanice Dana Šalamunová. Pokutovat se začne až po devadesáti dnech od zavedení zákazu kouření.

Benešov už si zvyká na zákaz kouření v hospodách. Jen je to prý poněkud smutný pohled zejména na staré lidi. Ti postávají sami kolem hospod a kouří cigaretu. Policisté se stejně jako v ostatních městech snaží hlídat noční klid. "Pokud si pozdě v noci skupinka hostů půjde zakouřit ven a bude se pouze hlasitěji bavit, což se dá předpokládat, musí jejich projev zákonitě rušit obyvatele v okolí. A to zvláště v létě," podotkl velitel benešovských městských strážníků Radek Stulík. Ano, to určitě rušit musí a situace se zřejmě jen tak nezlepší...

reklama
#kouření #zákaz #nemocnice #komplikace #doktor

To nejzajímavější do Vašeho e-mailu

reklama
Máte zajímavou informaci? Chcete spolupracovat?
Kontaktujte šéfredaktora Martina Chalupu: chalupa@ctidoma.cz

© Centa, a.s.
Jakékoli použití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího užití a zpřístupňování textových či obrazových materiálů bez písemného souhlasu společnosti Centa,a.s. je zakázáno. Čtenář svým přihlášením do jakékoli soutěže na našem webu dává souhlas s tím, že v případě, že se stane výhercem této soutěže, může být jeho jméno na webu publikováno. Centa, a.s. využívala licenci ČTK a využívá fotografie z Depositphotos.