Putinova loutka, nebo vládkyně Kremlu? Tatiana Shevtsova je první dámou ruské válečné propagandy

Tatiana Shevtsova je ve strukturách ruské moci zřejmě velmi silně zakořeněnou postavou
Foto: Profimedia
Zobrazit fotogalerii (3)
Tatiana Shevtsova je ve strukturách ruské moci zřejmě velmi silně zakořeněnou postavou
zajímavost

Kolem ruského prezidenta Vladimira Putina je hrstka lidí, kteří možná mají alespoň nějaký vliv na chod v zemi. Armáda se může zdát jako čistě pánský klub, ale v Rusku je překvapivě na vysoké pozici žena. Je Tatiana Shevtsova pouze loutkou v politickém kabátku, či má doopravdy moc?

reklama

Válka na Ukrajině vstoupila do druhého roku. Jména jako Vladimir Putin či Sergej Lavrov jsou všeobecně známá. Tatiana Shevtsova v souvislosti s Ruskou federací zdaleka není zmiňována tak často. Stejně jako ostatní členové užšího vedení země, kteří jsou často vnímáni jako vazalové, loutky a figurky na šachovnici moci autoritářského válečného zločince. Je to tak opravdu? Podívejme se na kariéru ženy, která dnes zastává pozici náměstkyně ministra obrany. 

Něžná ruská propaganda

Informací o ženě v uniformě a ve vysoké politické funkci není mnoho. Většina dostupných zdrojů pracuje s účelovou propagandou, která oslavuje její inteligenci, šarm a nepopiratelné schopnosti. Když odhlédneme od subjektivních a záměrně tendenčních informací, lze si z tohoto životopisného textu poskládat alespoň její původ a cestu na ministerstvo obrany. 

Rodačka z Kozelsku je dcerou bývalého vojáka Viktora Shevtsova. Právě rodinné zázemí jí pravděpodobně vytvořilo podhoubí ke vztahu k armádnímu, vojenskému prostředí, které mohla vnímat z první ruky skrze svého otce. Tatiana se po absolvování střední školy věnovala ekonomice a začala studovat v Leningradském finančním a ekonomickém institutu, který se dnes pyšní statutem univerzity. Od roku 1991 se stala součástí státní správy a podle dostupných informací byla velmi aktivní hlavně v rámci daňové služby. Atraktivní účetní s láskou k vojenské službě ovšem mířila mnohem výš. 

Daně a uniforma

Co tkví za jejím kariérním postupem, je pouze předmětem spekulací, ve kterých má ruská propaganda jasno. Akcent na píli a schopnosti v daňové tematice ji údajně katapultovaly do Moskvy na ministerstvo financí, kde byla v roce 2004 jmenována vedoucí Federální daňové služby. Kontrolovala a spravovala daňové odvody těch největších ruských firem, což ji přivedlo do velmi zajímavé společnosti. Zdejší kontakty jí pravděpodobně také přinesly velmi zajímavé finanční příležitosti. Časopis Forbes ji v roce 2013 zařadil mezi nejbohatší siloviky (což jsou lidé ze státní správy a vojenských sil) Ruska, když obsadila 13. místo. 

V roce 2006 získala titul Ctěný ekonom Ruské federace a stala se také kandidátkou ekonomických věd. V roce 2010 ji příkazem tehdejšího ruského prezidenta Dmitrije Medveděva dosadili na post náměstkyně ministra obrany, kde je dodnes. Na veřejnost v rámci své nové pozice vycházela pouze v uniformě, na níž přibývalo jedno vyznamenání za druhým. 

Armádní generálka

Ruská propaganda ji oslovuje jako armádní generálku. Podle všeho je její úkol pro Ruskou federaci spojený hlavně s financováním armády, čímž je její role v aktuálním válečném konfliktu na Ukrajině víc než důležitá. Téměř jisté je, že Tatiana Shevtsova je ve strukturách ruské moci silně zakořeněnou postavou, která svým počínáním podporuje a upevňuje moc, kterou v rukou pevně drží válečný zločinec Vladimir Putin. Může tak být právem označena za vládkyni či nejvyšší ženu Kremlu.

Zdroje: eng.mil.ru, Forbes, Twitter, Wikipedia

KAM DÁL: Peníze na účtech nemají smysl, o část přijdete. Co s nimi dělat, radí odborník.

reklama
#Putin #válka #Ukrajina #propaganda #Tatiana Shevtsova #Zajímavosti

To nejzajímavější do Vašeho e-mailu

reklama
Máte zajímavou informaci? Chcete spolupracovat?
Kontaktujte šéfredaktora Martina Chalupu: chalupa@ctidoma.cz

© Centa, a.s.
Jakékoli použití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího užití a zpřístupňování textových či obrazových materiálů bez písemného souhlasu společnosti Centa,a.s. je zakázáno. Čtenář svým přihlášením do jakékoli soutěže na našem webu dává souhlas s tím, že v případě, že se stane výhercem této soutěže, může být jeho jméno na webu publikováno. Centa, a.s. využívala licenci ČTK a využívá fotografie z Depositphotos.