Původce antraxu vydrží v půdě desítky let, říká epidemiolog Maďar. Promluvil o nových pandemiích

Podle Rastislava Maďara není možné odhadnout, co se v ledovcích či půdě skrývá
Foto: Profimedia
Zobrazit fotogalerii (3)
Podle Rastislava Maďara není možné odhadnout, co se v ledovcích či půdě skrývá
zajímavost

Extrémně vysoké teploty posledních let mohou za to, že tající ledovce mohou prakticky kdykoli uvolnit neznámé bakterie, případně takové, na které lidstvo dávno zapomnělo. Zraky odborníků směřují například k Arktidě, kde teploty rostou dvakrát rychleji než jinde na planetě. Máme se připravit na epidemii, jakou způsobila například nemoc covid-19? Nebo ještě horší?

reklama

Svět pamatuje několik globálních pandemií, které měly na lidstvo devastující účinky. V polovině 14. století to byla černá smrt, která si vyžádala životy desítek milionů lidí, v minulém století pravé neštovice zabily jen v Evropě stovky tisíc lidí, covid-19 máme ještě v živé paměti. Pokračovat bychom mohli bohužel ještě dlouho.

Bakterie vydrží v půdě i několik dekád

Může se něco podobného opakovat? Vyloučeno to není i proto, že prakticky nevíme, co se skrývá v půdě kolem nás. Velmi často se jako možné ohnisko problémů skloňuje Arktida, kde extrémní teploty způsobují odtávání ledu, a také z permafrostu se mohou kdykoli uvolnit více či méně nebezpečné bakterie.

„Některým respiračním virům mráz nevadí a na příkladu viru chřipky se ukázalo, že v permafrostu vydrží v životaschopné formě i desítky let. A také víme, že některé bakterie vydrží v půdě až několik dekád, například původce antraxu,“ vysvětluje pro Čtidoma.cz epidemiolog Rastislav Maďar.

Za pozornost stojí například rok 2016, kdy v neobvykle horkém létě zabil Bacillus anthracis na Sibiři 2 649 sobů. Tato bakterie se skrývá v půdě po celém světě a způsobuje právě antrax. Také onemocnělo 36 lidí, včetně dvanáctiletého chlapce, který následně zemřel.

Zombie viry jako z hollywoodských filmů

Pokud jde o Arktidu, známý je příběh z roku 1733, kdy se inuitský chlapec a dívka vraceli domů do Grónska z Dánska, kde byli na královské korunovaci. Oba byli velmi nemocní, ona zemřela už na palubě lodi, on později na pevnině. Pravé neštovice se rozšířily po řídce obydleném ostrově a doslova kosily místní obyvatele. Jeden misionář tehdy psal o domech, ve kterých „bydlely pouze mrtvoly“, a popisoval, jak mrtví lidé leželi ve sněhu a neměl je kdo pohřbít.

Vědci se domnívají, že bakterie pravých neštovic od té doby mohla přežít v permafrostu, táním se uvolnit a opět zabíjet. Takové „zombie viry“ možná znáte z hollywoodských filmů, podle všeho se však za určitých podmínek mohou stát realitou. „Co přesně nás v této souvislosti čeká, není možné přesně předpovědět. Mohou se objevit jak nové druhy patogenů, tak i staré, které cirkulovaly v minulosti, ale k jejich šíření teď nedochází,“ uvažuje Rastislav Maďar.

Způsobí katastrofu člověk?

Podle mikrobiologa Franka Aarestrupa je pravděpodobnost, že po staletích hlubokého mrazu z půdy „vyklíčí“ nebezpečný virus podobný pravým neštovicím, není příliš vysoká. „Ale je lepší, když se o tom přesvědčíme,“ má jasno. Navíc samozřejmě nikde není psáno, že i kdyby se nějaká bakterie objevila, musí být zákonitě pro lidstvo pohromou. S tím souhlasí i Rastislav Maďar. „Rozhodně to nemusí znamenat hrozící katastrofu. Ale není dobré to podceňovat nebo ignorovat.“

Objevují se však i názory, že jakékoli průzkumy půdy a „provokování“ nedávají příliš smysl, protože by člověk svojí činností mohl katastrofě nikoli zabránit, ale ve finále ji spíš způsobit. Jakékoli teoretizování ale asi nemá cenu, budoucnost ukáže, co se v zemi skrývá.

Zdroj: autorský článek

KAM DÁL: Nedostatek penicilinu nahrává odolným bakteriím. Vznikají nové druhy angín a spál.

reklama
#bakterie #věda #Nepolitická publicistika #epidemie

To nejzajímavější do Vašeho e-mailu

reklama
Máte zajímavou informaci? Chcete spolupracovat?
Kontaktujte šéfredaktora Martina Chalupu: chalupa@ctidoma.cz

© Centa, a.s.
Jakékoli použití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího užití a zpřístupňování textových či obrazových materiálů bez písemného souhlasu společnosti Centa,a.s. je zakázáno. Čtenář svým přihlášením do jakékoli soutěže na našem webu dává souhlas s tím, že v případě, že se stane výhercem této soutěže, může být jeho jméno na webu publikováno. Centa, a.s. využívala licenci ČTK a využívá fotografie z Depositphotos.