Rajčata pomalu končí! Přinášíme skvělý RECEPT, jak zužitkovat jedinečné plody
Poslední rajčata dozrála. Letos byl vážně dobrý rok. Jste už přesyceni a přemýšlíte, co ještě dalšího uvařit? Jak je spotřebovat? Inspirujte se našimi recepty.
Nejlepší omáčka!
1 kg středních rajčat
4 lžíce cukru
4 stroužky prolisovaného česneku
1 lžíce tymiánu
olivový olej
Troubu si rovnou předehřejte na 110 °C. Rajčata omyjte, usušte, překrojte napůl a poklaďte jimi pekáč vymazaný olejem. Zasypte tymiánem, česnekem a zastříkněte olivovým olejem. Poté zasypete cukrem a dáte péct na 2-3 hodiny. Rajčata se scvrknou, ale zůstanou šťavnatá!
Pokud chcete omáčku do zásoby, pak si připravte jednu čistou půllitrovou zavařovačku. Ještě horkou omáčku dejte do sklenice, zavíčkujte a uložte na suché, tmavé místo.
Podávat ji můžete ideálně na špagety, je tak dobrá, že už nic víc nepotřebuje!
Sušená rajčata
1 kg střednách rajčat
4 lžíce cukru
4 stroužky prolisovaného česneku
1 lžíce tymiánu
olivový olej
Postupujete stejně jako u omáčky! Troubu si rovnou předehřejte na 110 °C. Rajčata omyjte, usušte, překrojte napůl a poklaďte jimi pekáč vymazaný olejem. Zasypte tymiánem, česnekem a zastříkněte olivovým olejem. Poté zasypete cukrem a dáte péct na 2-3 hodiny. Rajčata se scvrknou, ale zůstanou šťavnatá! Jenže vy je chcete sušená, a tak pečete ještě dalších šest hodin. Můžete je dávat jako přísadu do pokrmů nebo naložit do kvalitního oleje.
Zapečená s masem
8 rajčat
500 g mletého masa (míchaného)
cibule
balkánský sýr
pepř
bazalka
Rajčata omyjeme, ukrojíme jim čepičku a vydlabeme je. V míse smícháme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme mleté maso, balkán a koření. Promícháme a směsí plníme rajčátka.
Rajčata přikryjeme pokličkou a dáme zapéct. Podávat můžete s bramborem nebo dobrým čerstvým chlebem. Mňam!
Obalovaná rajčata
4 rajčata
strouhanka
citronová šťáva
sůl
pepř
olej
mleté lískové oříšky
petržel
bageta
Rajčata nakrájíme na plátky (cca 1 cm), pokapeme citronem, osolíme a opepříme. Strouhanku smícháme s mletými oříšky a plátky rajčat obalujeme jako řízky. Rajčata potom smažíme v oleji po obou stranách, necháme okapat od oleje. Na talíři posypeme petrželkou a podáváme s bagetou, mňam!