RECEPT: Anglický vánoční dort (TEĎ je správný čas ho vyrobit!)
![Luxusní dezert! Vychutnejte si anglické Vánoce!](https://www.ctidoma.cz/sites/default/files/styles/image_detail/public/images/plum_pudding_en.jpg)
Originální recept na anglický dort vyžaduje, aby se výborná kořeněná pochoutka odležela zhruba dva týdny před Vánoci. Teď nastal ideální čas, kdy dort vyrobit, abyste jej mohli na Vánoce zapálit a sníst.
Původní anglický puding ze 14. století by pro nás dnes byl asi těžko stravitelným. Kombinuje totiž hovězí a skopové maso, rybíz, švestky, víno a koření. Postupně se však recept transformoval do vánočního dortu, který je už bez masa, zato obsahuje spoustu lahodného sušeného ovoce.
Slavnostní zapalování dortu
Pokud vás nudí klasické cukroví a péct obyčejný dort vám připadá (pochopitelně!) zbytečné, pusťte se do přípravy anglického dortu. Výborně se dort hodí nejen pro ty, kteří chtějí mít na Vánoce připraveno dopředu, ale i pro ty, kterým se často zbytek jídla zkazí v lednici. S anglickým dortem vás nic takového nepřekvapí. Čas, kdy dort čeká a odpočívá, mu jen prospěje, jen tak se nezkazí a před podáváním si užijete slavnostní zapálení dortu. Dort samotný obsahuje spoustu alkoholu, před podáváním se pak doporučuje ještě jednou jej přelít silným alkoholem (nejlépe brandy) a zapálit. Když ho zapálíte večer nebo jen při tumeném světle, určitě na tu show a vůni už nikdy nezapomenete.
Společné míchání
Vánoční puding obklopují pověry. Jedna z nich říká, že by měl obsahovat třináct ingrediencí, které představují Ježíše a jeho učedníky. Je zvykem, že těsto míchají všichni členové domácnosti, jeden po druhém dřevěnou lžící.
RECEPT
Potřebujete: půl kila sušené ovocné směsi (nejlépe velké zlaté rozinky, případně rybíz), 25 gramů kandované citrusové kůry, malé vařené jablko, oloupané a nahrubo nastrouhané, pomerančová kůra, půlka velkého pomeranče, půlka citronu, 5 lžic brandy + brandy na polití, 2 vejce, 11 deka hnědého cukru, 11 deka strouhanky, 11 deka sádla, 55 gramů hladké mouky, 25 gramů nasekaných mandlí, kypřicí prášek, jeden a půl lžičky mleté skořice, koriandr, kmín, muškátový ořech, zázvor, hřebíček a nové koření
Postup:
V míse nejprve smícháme sušené ovoce, kandovanou kůru, jablko, pomeranč a vše zalijeme brandy. Necháme marinovat, nejlépe přes noc. Poté v míse smícháme mouku, směs koření a skořici. Přidáme sádlo, cukr, citrón, pomerančovou kůru, strouhanku, mandle a promícháme. Nakonec vmícháme marinované sušené ovoce. Přidáme vejce. Nastává čas na tradice, tedy na míchání, při kterém se střídá celá rodina, a vhození mince. Když je vše promícháno, vymažeme formu. Směs volně přikryjeme pečicím papírem. Poté už vaříme - buď tradičně v páře, což trvá sedm až osm hodin, nebo v tlakovém hrnci, čímž se nám doba vaření zkrátí na dvě a půl hodiny. Při vaření v páře je nezbytné dolévat vodu. Po uvaření skladujeme do Vánoc na chladném a tmavém místě. Před podáváním poléváme brandy a zapalujeme.