Riskující cyklisté, megastavby i začátek školního roku. To byl týden ve středu Čech

Důkaz, že ne všichni zákaz respektují
Důkaz, že ne všichni zákaz respektují

Uplynulý týden byl ve středu Čech opět nabitý událostmi. Pojďte si s námi ty nejdůležitější připomenout.

reklama

Už od začátku týdne jsme se připravovali na první školní den. Věnovali jsme se mateřským školám a tomu, zda jednotlivé radnice zajistily pro své děti dostatek míst. Nedostalo se vaše dítě do klasické státní školky? Zkuste alternativu. Dopřejte potomkovi běhání a hry na čerstvém vzduchu. Před deštěm se děti ukryjí v chatce, v maringotce anebo jurtě. Máme pro vás přehled placených zařízení, kde se vám o dítě postarají.

Řeč přišla i na základní školy, například na základní školu v Těptíně, která funguje už druhým rokem, ale teprve letos se stává opravdovým školským zařízením. Na škole nejsou známky ani úkoly, fixní hodiny, ani tady nezvoní. Škola od září otevírá druhý stupeň a dostavěla novou budovu. Popovická základní škola zase prošla kompletní rekonstrukcí, má novou tělocvičnu, nové třídy a hlavně novou jídelnu, která uvaří až 600 obědů. Dříve se v jídelně nemohli najíst ani učitelé, teď je jídelna otevřená i pro strávníky mimo školu, například seniory. Tak ve škole se děti naobědvají, ale svačiny by tedy rozhodně měli mít z domova. Máme pro vás recepty na vhodné a chutné svačinky.

A pokud máte dítě, které je ještě malé i na školku, máte štěstí, když žijete v Horních Počernicích. Zde mají pracující matky zázemí, které jim nabízí centrum Mumraj. Mohou pracovat, zatímco jim pohlídají děti

To školní rok v Brandýse nad Labem začal opravami silnic a změnami v hromadné dopravě. A staví se kolem Dobřejovic. Tato malá obec blízko Prahy trpí sousedstvím komerční zóny, přestože s novými a novými budovami v obci nikdo nesouhlasí.

Každý týden vás také informujeme o dopravě v regionu. Třeba o tom, že rodiče-cyklisté riskují životy svých dětí na cyklostezce mezi Berounem a Srbskem, protože projíždějí uzavřeným úsekem cyklostezky, kde prakticky neustále hrozí zřícení sklaního masivu. A i na další cyklostezce, mezi Radotínem a Černošicemi, která je také uzavřená, kolaři zákaz vjezdu stále nerespektují a klidně si dál vesele jezdí cestou, na kterou jsou zvyklí.

Zaměřili jsme pozornost i na silnice, tentokrát na plánovaný obchvat mezi Královým Dvorem a Berounem. Město bez těžkých aut by bylo pěkné, ale do jaké míry je to reálné a jakou roli hraje předvolební boj?

Představili jsme pro vás opět nějaké obce z regionu - podívali jsme se do Těptína, do Netvořic a do Slanýho.

Nelíbí se vám život v regionu? Máte šanci to změnit  - volby budou již brzy. Zatím však ČSSD a ANO drtí konkurenci, pravice se krčí v koutě.

https://www.ctidoma.cz/clanek/publicistika/riskujici-cykliste-megastavby-i-zacatek-skolniho-roku-to-byl-tyden-ve-stredu-cech-26074
reklama
reklama

To nejzajímavější do Vašeho e-mailu

Máte zajímavou informaci? Chcete spolupracovat?
Kontaktujte šéfredaktora Martina Chalupu: chalupa@ctidoma.cz

© Centa, a.s.
Jakékoli použití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího užití a zpřístupňování textových či obrazových materiálů bez písemného souhlasu společnosti Centa,a.s. je zakázáno. Čtenář svým přihlášením do jakékoli soutěže na našem webu dává souhlas s tím, že v případě, že se stane výhercem této soutěže, může být jeho jméno na webu publikováno. Centa, a.s. využívala licenci ČTK a využívá fotografie z Depositphotos.