Rozzuřený Putin poprvé neudržel emoce na uzdě: Rusko bombarduje svoje vlastní města

Výraz Vladimira Putina napovídal, že jej útok na Rusko pořádně vykolejil
Foto: Profimedia
Zobrazit fotogalerii (5)
Výraz Vladimira Putina napovídal, že jej útok na Rusko pořádně vykolejil

Vladimir Putin málokdy na veřejnosti projevuje jakékoliv emoce. To, co se však stalo po ukrajinském útoku v Kurské oblasti, se vymyká jakýmkoliv zvyklostem. Ve tváři ruského prezidenta byl vidět vztek, když mu šéf ruské armády Valerij Gerasimov hlásil situaci. Je vidět, že s překvapivým útokem nepočítal. Podle informací z místa bombarduje Rusko vlastní obyvatelstvo.

reklama

Záběry a fotografie ruského prezidenta Vladimira Putina vídáme takřka denně od začátku invaze na Ukrajinu. Tu se spekuluje o jeho zdravotním stavu, tu že místo sebe na různá místa vysílá dvojníky. V posledních hodinách ale bylo možné prezidenta Ruské federace vidět v rozpoložení, které má ke klidu a pokerovému obličeji, na který jsme u něj zvyklí, velmi daleko. Stalo se tak po překvapivém útoku stovek ukrajinských vojáků na ruské území.

Blesková invaze

Ukrajinská armáda vtrhla do ruské Kurské oblasti během středy. Invaze začala na bývalém hraničním přechodu mezi Ruskem a Ukrajinou. Podle zpráv z ukrajinské strany, které zveřejnil poradce tamního ministra vnitra Anton Geraščenko, se drtivá většina vojáků, kteří přechod bránili, vzdala ukrajinským útočníkům.  Zdroje blízké ukrajinské armádě naznačují, že invaze do hraničního ruského regionu probíhala až nebývale hladce – i s údajným obsazením příhraničního města Sudža. Tyto informace však není možné nezávisle ověřit.

Putin zuřil jako nikdy

Co ale rozhodně nešlo hladce a ověřit lze snadno, byl právě briefing ruského prezidenta Vladimira Putina. Podle záběrů, které oběhly sociální sítě, vypadal Putin, který normálně nedává znát téměř žádné emoce kromě nesmělého úsměvu v momentech, kdy je to nevyhnutelně nutné, jako že každou chvíli vyletí z kůže. Putinovu tenzi zřejmě vycítil i šéf ruského generálního štábu Valerij Gerasimov, který se zakoktával a vypadal velmi nervózně. Putin se ošíval, mračil a několikrát rozpačitě pokrčil rameny. Dal jasně najevo, že ukrajinský útok jej velmi nepříjemně překvapil.

„Putin se setkal s Belousovem, Šojguem, ředitelem FSB Bortnikovem a Gerasimovem, aby prodiskutovali situaci v Kurské oblasti. Gerasimov slíbil, že vše je pod kontrolou. Putin a ostatní vypadali skepticky,“ napsal k videu Geraščenko.

Naučte se ukrajinskou hymnu, říkají Rusům

A není se čemu divit, vždyť na začátku invaze v roce 2022 Rusko prohlašovalo, že Kyjeva jsou schopni dosáhnout za tři dny, a teď Putin čelí situaci, že ve městě Sudža v Kurském regionu vlaje na radnici podle některých zpráv ukrajinská vlajka. Za vše mluví svědectví jednoho z Rusů natočené na tamní sociální sítě. „Sudža. Byl jsem zrovna v centru. Všechno je víceméně nedotčené. Prokuratura je zatracená. Na městské správě visí ukrajinská vlajka. Spousta vojáků, vybavení. Volal mě voják, zkontroloval mi doklady, nebyl hrubý. Řekl jsem, co bychom měli dělat,“ vypráví muž. „Řekl, ať se naučíme ukrajinskou hymnu a připravíme se na referendum. Upřímně, je mi fuk, pod jakou vlajkou žijeme. Hlavní je, že je klid. Když nás nedokážou ochránit naši, možná alespoň Ukrajinci,“ dokončuje muž ve videu.

Rusové bombardují vlastní lidi

Podle informací přímo z místa začaly na město Sudža dopadat klouzavé bomby, které by měly ukrajinské okupanty vyhnat z místa. Rusko si tak paradoxně bombarduje vlastní území a ohrožuje vlastní neevakuované obyvatele. Videa na sociálních sítích zachycují ruské klouzavé bomby, které dopadají na ruské území. Podle některých zpráv zasahují i vlastní vojáky, kteří se snaží z oblasti stáhnout.

Nejistá budoucnost invaze

Je samozřejmě diskutabilní, jak dlouho se několika stovkám ukrajinských vojáků podaří ruské území udržet. Jedno je ale jisté už teď – tento úder má spíše symbolický význam a má ukázat lidem v Rusku, že podpora útoku na Ukrajinu jim může způsobit změnu vlajky na jejich vlastní radnici. A podle všeříkajících výrazů Putina a dalších ruských lídrů lze soudit, že nervozita v ruských nejvyšších kruzích povážlivě stoupá a některých z nich se zmocňuje strach o vlastní osud.

KAM DÁL: Orbán už musel začít splácet dluhy Putinovi. Evropa bude chtít Maďarsko odříznout

https://www.ctidoma.cz/clanek/publicistika/rozzureny-putin-poprve-neudrzel-emoce-na-uzde-rusko-bombarduje-svoje-vlastni-mesta-78925
reklama
#Rusko #Ukrajina #válka na Ukrajině #Vladimír Putin #politika
reklama
reklama

To nejzajímavější do Vašeho e-mailu

Máte zajímavou informaci? Chcete spolupracovat?
Kontaktujte šéfredaktora Martina Chalupu: chalupa@ctidoma.cz

© Centa, a.s.
Jakékoli použití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího užití a zpřístupňování textových či obrazových materiálů bez písemného souhlasu společnosti Centa,a.s. je zakázáno. Čtenář svým přihlášením do jakékoli soutěže na našem webu dává souhlas s tím, že v případě, že se stane výhercem této soutěže, může být jeho jméno na webu publikováno. Centa, a.s. využívala licenci ČTK a využívá fotografie z Depositphotos.