Senátor Hraba: Pokud projde zdanění církevních náhrad, podám stížnost Ústavnímu soudu

Ve středu schválila Poslanecká sněmovna ve třetím čtení zdanění církevních restitucí 106 hlasy poslanců ANO, ČSSD, SPD a KSČM. Opoziční poslanci z hnutí STAN, Pirátů, ODS, KDU-ČSL a TOP 09 byli většinově proti. Nesouhlasí ani senátor Zdeněk Hrababa.

reklama

Senátor Zdeněk Hraba (STAN), člen ústavněprávního výboru Senátu, je připraven napadnout novelu zákona o majetkovém vyrovnání s církvemi a náboženskými společnostmi podáním k Ústavnímu soudu, pokud tato novela vejde v platnost, a hledat pro tento krok podporu mezi kolegy senátory.

Veřejný zájem? Ten nevidím

"Sněmovna vlastně zavedla novou daň, když schválila zákon fakticky zavádějící zdanění náhrad poskytnutých církvím v rámci majetkového vyrovnání se s nimi. Klíčovým problémem je, že tento daňový nástroj primárně nemá plnit daňové funkce, ale zcela nezakrytě svérázně napravovat údajné nedostatky platné právní úpravy majetkového vypořádání s církvemi, kterou část politické scény nepovažuje za správnou a není s ní spokojená a srozuměná.

Podle Hraby takováto daň nesplňuje požadavek legitimního účelu daňové povinnosti, to je shromáždění prostředků k zabezpečení veřejných statků. "Nesplňuje ani požadavek ústavně aprobovaného veřejného zájmu, což vynikne zvlášť, uvědomíme-li si, že zdaněny mají být prostředky, které jsou vypláceny právě z veřejného rozpočtu," kroutí hlavou senátor.

Chci, aby zákon zrušili 

Senátor má jasno v tom, co udělá, když zákon ve Sněmovně projde. "Pokud zdanění církevních náhrad úspěšně projde celým legislativním procesem, osobně se pokusím získat podporu kolegů senátorů a připravím v této věci návrh Ústavnímu soudu na zrušení tohoto zákona."

Nyní míří tento návrh zákona do Senátu, kde se očekává, že bude vrácen zpět Poslanecké sněmovně. Tam s největší pravděpodobností bude Senát přehlasován a zákon schválen. Je zřejmé, že vláda hnutí ANO jde na ruku komunistům, kteří i tímto podmínili podporu Babišovi a spol.

https://www.ctidoma.cz/clanek/publicistika/senator-hraba-pokud-projde-zdaneni-cirkevnich-nahrad-podam-stiznost-ustavnimu-soudu-47196
reklama
#zákon #snemovna #Senát #církevní restituce #zdanění
reklama

To nejzajímavější do Vašeho e-mailu

Máte zajímavou informaci? Chcete spolupracovat?
Kontaktujte šéfredaktora Martina Chalupu: chalupa@ctidoma.cz

© Centa, a.s.
Jakékoli použití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího užití a zpřístupňování textových či obrazových materiálů bez písemného souhlasu společnosti Centa,a.s. je zakázáno. Čtenář svým přihlášením do jakékoli soutěže na našem webu dává souhlas s tím, že v případě, že se stane výhercem této soutěže, může být jeho jméno na webu publikováno. Centa, a.s. využívala licenci ČTK a využívá fotografie z Depositphotos.