Skatepark nebo koupaliště u Vltavy. Co postaví na Zbraslavi?

Mladým chybí na Zbraslavi například skatepark
zdroj: flickr.com
Mladým chybí na Zbraslavi například skatepark

Možná oboje. V rámci participativního rozpočtu městská část Zbraslav vyčlenila 600 tisíc korun na měkké investiční návrhy občanů. Projektů se sešlo dohromady 18 a hlasovat pro vítězné budou zase samotní obyvatelé.  

reklama

30. listopadu měli zbraslavští poslední šanci k odevzdání jednoduše vyjádřených projektů. které by podle zadání měly prospět většímu počtu obyvatelům Zbraslavi tzn. nejedná se o soukromé projekty typu „chtěl bych upravit prostor před zahradou“. Návrhů se sešlo osmnáct.

Témata, která obyvatelé řeší

Nápady zbraslavských obyvatel míří na širokou škálu oblastí, od zvelebování veřejného prostranství, budování laviček, veřejného grilu, přes pořádání sportovních či vzdělávacích akcí, až po řešení bezbariérových přístupů a parkování.

V současné chvíli je na tahu radnice. Ta musí každý z osmnácti návrhů zevrubně prozkoumat z hlediska nákladů a z pohledu reálné proveditelnosti. Nápady obyvatel však úředníci podle MÚ Zbraslav nebudou v žádném případě hodnotit, ale pouze posuzovat, případně pomáhat autorům projekty upravit tak, aby byly uskutečnitelné.

Jak se bude hlasovat?

Všechny podané návrhy budou již v průběhu prosince zveřejněny na webových stránkách participativního rozpočtu. V únoru je radnice podrobně představí veřejnosti, která bude hlasovat o jednotlivých projektech elektronicky nebo na podatelně začátkem března 2016. Vyhrají návrhy, které získají největší počet hlasů až do celkové výše 600.000,- Kč. Takovou částku totiž radnice vyčlenila z rozpočtu pro rok 2016. Ve stejném roce by se projekty měly uskutečnit.  Minimálně by jich bude pět, žádný projekt by totiž neměl přesáhnout 120 tisíc korun, tedy pětinu.

reklama
#participativní rozpočet #rozpočet #Zbraslav

To nejzajímavější do Vašeho e-mailu

reklama
Máte zajímavou informaci? Chcete spolupracovat?
Kontaktujte šéfredaktora Martina Chalupu: chalupa@ctidoma.cz

© Centa, a.s.
Jakékoli použití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího užití a zpřístupňování textových či obrazových materiálů bez písemného souhlasu společnosti Centa,a.s. je zakázáno. Čtenář svým přihlášením do jakékoli soutěže na našem webu dává souhlas s tím, že v případě, že se stane výhercem této soutěže, může být jeho jméno na webu publikováno. Centa, a.s. využívala licenci ČTK a využívá fotografie z Depositphotos.