Skočil pod vlak a zemřel. Víte, že se každý rok na světě dobrovolně zabije přes 800 tisíc lidí?

Nešťastná náhoda, nebo sebevražda? To je hlavní otázka, kterou musí vyřešit kriminalisté v případu devatenáctiletého mladého muže, který v pátek večer skočil pod vlak v pražských Klánovicích.

reklama

Počet sebevražd v České republice stále roste. Zatímco v roce 2005 se dobrovolně připravilo o život 1 300 lidí, o sedm let později to bylo už 1 650 a nyní je to zhruba stejně. Nejkritičtější z tohoto pohledu bylo období mezi lety 1970 - 1974. Tak se ročně zabilo v průměru 2 600 lidí.

Každý rok si na celém světě vezme život více než 800 tisíc lidí a další miliony se o to pokusí.

Příčiny jsou však u všech sebevrahů většinou podobné. Jde o duševní onemocnění, zdravotní problémy, rodinné konflikty, případně problémy v práci. Nejčastěji si berou život lidé se základním vzděláním, případně ti bez maturity, častěji nezaměstnaní.

Prý byl z ústavu

Případ mladíka, který včera večer zemřel v pražských Klánovicích, je zatím zahalen rouškou tajemství. Ve hře jsou jak nešťastné okolnosti, tak úmysl. Tím spíš, že podle prvních informací patřil mezi chovance ústavu. "Ano, případ stále vyšetřujeme. Muž zemřel na místě," potvrdila mluvčí policie Andrea Zoulová. 

Provoz na železničním koridoru mezi Prahou a Kolínem byl na více než hodinu přerušen. Hrůzná scéna se navíc odehrála přímo před nástupištěm, podle očitých svědků nebožák pod vlak skočil přímo z něj. Je zřejmé, že lidé na tento obraz dlouho nezapomenou. Kriminalisté s koronerem už pak ohledávali jen lidské ostatky.   

Víte, že...?

Podle dat ČSÚ nejvíce lidí volí pro svou dobrovolnou smrt oběšení, přičemž u mužů tento způsob převažuje výrazněji než u žen. Druhou nejčastější formou dokonané sebevraždy je u žen otrávení, a to i přesto, že počet i relativní váha takto zemřelých osob mezi zemřelými sebevraždou se v průběhu desetiletí významně snížila. Svůj vliv zde určitě měla změna způsobu vytápění domácností, větší bezpečnost plynových spotřebičů apod.

U mužů je druhou nejčastější formou dokonané sebevraždy v současné době zastřelení, které je u žen evidováno naopak zřídka. Další větší skupinu sebevražd (zejména u žen) naplňují sebevraždy skokem z výše, pod auto či vlak.

https://www.ctidoma.cz/clanek/publicistika/skocil-pod-vlak-a-zemrel-vite-ze-se-kazdy-rok-na-svete-dobrovolne-zabije-pres-800-tisic-lidi-33900
reklama
#vlak #smrt #sebevražda #železnice #muž #mrtvola #náhoda #střet
reklama

To nejzajímavější do Vašeho e-mailu

Máte zajímavou informaci? Chcete spolupracovat?
Kontaktujte šéfredaktora Martina Chalupu: chalupa@ctidoma.cz

© Centa, a.s.
Jakékoli použití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího užití a zpřístupňování textových či obrazových materiálů bez písemného souhlasu společnosti Centa,a.s. je zakázáno. Čtenář svým přihlášením do jakékoli soutěže na našem webu dává souhlas s tím, že v případě, že se stane výhercem této soutěže, může být jeho jméno na webu publikováno. Centa, a.s. využívala licenci ČTK a využívá fotografie z Depositphotos.